Der var kø ud på gaden og over 50 fremmødte, da det nye konditori åbnede i Fredericia i dag i Gothersgade 45. En tydeligt berørt Kristian Bruun Wendel byder velkommen med våde øjne på vegne af ham og familien.

– 10 år har jeg ledt efter lokaler, og i 10 år har jeg haft drømmen. Nu er den endelig kommet til sin ret, sagde Kristian. Han tilføjede, at han ikke længere ønsker at snakke om Kanalbyen, da det ikke blev en mulighed. I stedet fandt han de nuværende lokaler, hvor håndværkerne stadig arbejder. “Det er fascinerende, hvordan en vandpibecafé kan blive til noget så smukt som det her.

Kristian fortalte om de økonomiske udfordringer og leasingaftalerne fra det gamle sted, der gjorde det svært at få drømmen til at blive til virkelighed. Men på trods af en fryser, der gik fra -20 til -11, og dermed begrænsede produktionen af kager, er konditoriet endelig åbnet.

Ved åbningen var der også konditorlandsholdet, som var kommet hele vejen fra København for at støtte Kristian. Han udtrykte sin taknemmelighed og ønske om, at Fredericia får det bedste sted at handle chokolade og kager.

Peter Rolaj, Præsident Saint Honoré Ordenen. Foto: AVISEN.

Peter Rolaj, præsident for Saint Honoré Ordenen, klippede snoren og sagde:

– Tak for, at jeg må klippe snoren til det, som Kristian har drømt om i mange år. Jeg mødte ham første gang for 25-30 år siden. Der kæmpede han om at blive den absolut bedste. Jeg havde troet, det skulle være tidligere, men så skulle han giftes og have børn.

Sct. Knuds Skole- og Børnehave synger. Foto: AVISEN

Apropos børn, så sang børnene fra Sct. Knuds Skole- og Børnehave

“Der bor en bager i Gothersgade” og mødte op med flag. De har fulgt byggeriet med spænding fra den anden side af gaden.

Ved åbningen kunne gæsterne smage forskellige chokolader fra Java, Madagaskar, Bolivia og flere andre lande, alle med forskellige egenskaber og smagsnoter.

Kristian sagde:

– Det betyder ufatteligt meget. Det er mit livsværk, som var så tæt på ikke at lykkes, og jeg måtte næsten kaste håndklædet i ringen. Det ville jeg have været dybt ulykkelig over, og sluttede:

– Jeg er ikke konkurrent til bagerne. Folk skal lære at nyde en kage og bruge tid på den, for det er højeste kvalitet af råvarer og meget håndværk. Oplev teksturer, visuelt og smage.

Om Saint Honoré Ordene

​Saint Honoré Ordenen er stiftet i 1980 med det formål at kunne honorere personer, der gør en aktiv, kreativ indsats for konditorifaget og dets omdømme.
​Ordenen står bag en fortjenstmedalje, der første gang blev uddelt i 1981.

Ordenen er opkaldt efter Saint Honoré, som er skytshelgen for bagere og konditorer. Saint Honoré (også kendt som Saint Honoratus) var en tidlig biskop af Amiens i Frankrig og er blevet fejret som skytshelgen for bagere og konditorer siden det 17. århundrede. Navnet Saint Honoré er også forbundet med en populær fransk dessert, kaldet Gâteau Saint Honoré, som er en delikat kage, der består af en bund af butterdej, der er toppet med små choux boller, fyldt med flødeskum eller creme patisserie og glaseret med karamel.