Den seneste tid har budt på en række forskellige politiske forslag til, hvordan Fredericias midtby skal udvikle sig. Der er ikke noget i vejen for debatten, forsikrer Socialdemokratiets David Gulløv, men han efterspørger, at man inddrager aktørerne inden man melder de store politiske visioner ud i medierne.

Debatten har været oppe før, og kommer det med garanti igen. Hvordan skal Fredericias midtby udvikle sig i fremtiden? Forslagene er mange, både fra politikere, borgere og butikkerne i byen. De mange gode forslag skal samles i en midtbystrategi, der har bred opbakning, hvis man spørger Socialdemokratiet. David Gulløv forklarer, at det handler om en inddragende debat med de relevante aktører i stedet for store artikler i medierne.

– Det er en debat der har kørt i mange år. Jeg har flere gange hørt forslag til den ene og den anden gade som sivegade. Det er en dialog der har foregået løbende i mange år. Så kan man diskutere hvad der er rigtigt og forkert. Men tager vi ikke debatten og gør os overvejelser, så kommer vi ingen vegne. Om man så skal køre debatten i medierne, det er en anden ting, siger David Gulløv og fortsætter:

– Det må være ubehageligt at være virksomhed på de gader, hvor politikerne bare går i medierne. Der klæder det os bedre, at vi går ud og tager en ordentlig dialog. Vi har aftalt i budgettet at det er en debat vi skal tage i år.

Fredericia er i en udvikling

David Gulløv kigger på Fredericias midtby som en by i udvikling. Der har været et par hårde år, forklarer han, men set i et længere perspektiv er der sket en stor udvikling.

– Fredericias midtby er en sjov størrelse på mange måder. Der var de skide coronaår, hvor jeg tror flere virksomheder har været pressede. Så kom energikrisen oveni, der også presser. Ser man på den helt korte bane tror jeg det har været skidt, fortæller David Gulløv og fortsætter:

– Men ser man på den lange bane ser man, at butikker og cafeer kommer til. Der sker en udvikling. Ikke så hurtigt som jeg gerne ville, men der sker noget. Egentlig er jeg meget positiv på Fredericia midtby, om end jeg gerne ville have, at der skete mere.

– Det handler også om, at flere skal bruge midtbyen. Jo flere der gør det, jo flere butikker vil også komme til, slår David Gulløv fast.

Politikerne kan ikke give flere kunder – men de kan sikre forholdene

Meget kan politikere gøre og få skyld for, men de kan alt andet lige ikke sørge for, at der kommer kunder i butikkerne i Fredericias midtby. Men David Gulløv understreger, at selvom han ikke kan give flere kunder, så kan han være med til at sørge for, at forholdene omkring midtbyens handelsliv er optimale.

– Det er ikke en politisk sag. Man kan næsten sammenligne det med, at vi gerne vil have at flere cykler i skole. Men det er et ønskescenarie, at de gør det. I sidste ende er det op til forældrene. På samme måde er det med butikkerne. VI kan ønske, at folk bruger byen, men dertil er det butikkernes ansvar at sørge for, at det er interessant at komme derned – men i et samarbejde med kommunen, siger David Gulløv.

– Begynder vi at lave sivegader, så ændrer vi betingelserne. Tror butikkerne på, at et gågdademiljø er det rigtige, så må vi sikre det. Så kan vi kigge på parkeringsforholdene, som jeg helt klart synes er noget vi skal kigge på. Især også fordi flere vælger elbiler, det skal vi også tænke ind. Vi skal kigge ind i at se på, hvordan vi kan gøre det lettest at bruge byen.

Hovedtemaet i Gulløvs tilgang til en strategi for Fredericias midtby er meget tydelig: Byens aktører skal inddrages i processen. Det gælder også, når det handler om byens indretning, herunder hvorvidt der skal være sivegader eller gågader, parker eller pladser.

– Det skal være attraktivt at tage ind til byen. Jeg er ikke modstander af en park af den ene eller anden art. Men for hvis skyld gør vi det? Heller ikke sivegader. Vi skal tænke over hvorfor vi gør det. Vi skal se ind  i alle dele af midtbyen for at se hvordan vi kan gøre det mere attraktivt, slår David Gulløv fast.

– Der er Løvestrøget fantastisk. De har virkelig gjort det godt. Det er deres erfaringer vi skal tage med til den videre udvikling af byen, forklarer David Gulløv og opsummerer:

– Inden vi går ud og melder noget ud om hvordan vi gerne vil gøre det anderledes, så er vi nødt til at inddrage aktørerne.

”Vi skal gøre det ordentligt”

David Gulløv understreger, at der er et behov for at tale om midtbyens fremtid. Men han er dybt uenig i, at det skal foregå i pressen fremfor ved gode samtaler med de aktører det rent faktisk berører.

– En vej kan være at komme med visioner og bagefter inddrage aktørerne. Men her står det i budgetteksten, at vi gerne vil. Der kan det undre, at man gør det ude i medierne. Der er det en bedre ide at sætte det i gang hvor det hører til. Så må man i de respektive udvalg indkalde aktørerne til møder. Lad os få dem ind og høre. Så kan man fortælle dem hvilke tanker man har. I et fortroligt rum, hvor der er tid til alle. Det er også det jeg hører fra aktørerne, at de gerne vil med ind i det rum, siger David Gulløv og fortsætter:

– Det er vigtigt, at vi fører den nødvendige dialog. Så kan vi blive enige om, hvordan vi gør det her rigtigt. Laver vi en sivegade i Danmarksgade, skal det så være med standsningsmulighed? Der er mange mulige løsninger på mange ting. Men når man låser sig fast på en bestemt løsning, kan det gå galt. Især idéen med sivegade, hvor Løvestrøget nu kæmper en kamp for hvordan de kan ændre sig. Her kan vi jo høre til deres erfaringer. Det er jo ting vi kan tage med.

– I første omgang mener jeg, at vi skal lytte til dem der har erfaringerne. Det er dem der er i gadeniveau. Det er dem der har kunderne. Det er dem der hører fra kunderne. Det er dem der kender de gode ting og de mindre gode ting. Dem skal vi bare lytte til. De skal bare med på råd. Der kan man sige, at dialogen skulle være taget før man går ud så stort. Nu er det blevet til den ene og den anden udmelding fra forskellige partier. Og så går aktørerne ud med kontrameldinger. Det er bare mange forskellige udmeldinger, lyder det afslutningsvist fra David Gulløv.