Socialdemokratiet: Det har gjort ondt

0

Det har længe stået fast, at Fredericia Kommune vil blive nød til at spare penge. Nu er det endelige resultat landet, hvilket også betyder nedskæringer. Søren Larsen, gruppeformand for Socialdemokratiet, indrømmer at det har gjort ondt. Samtidig beklager han, at det ikke lykkedes at få Dansk Folkeparti med i forliget, der er det eneste parti udenfor.

Søren Larsen, gruppeformand for Socialdemokratiet i Fredericia Byråd, kalder årets budget for en bunden og svær opgave. Han er tilfreds med, at der er nu er et samlet overblik.

– Jeg er tilfreds med, at vi nu har et overblik over kommunens budget for det kommende år. Vi har stået overfor en betydelig udfordring, idet vi skulle finde besparelser på lidt over 60 millioner kroner for at opnå balance i regnskabet. Denne udfordring opstod primært på grund af en markant stigning i antallet af udsatte børn. Familierelaterede områder udgør derfor en betydelig del af de nødvendige besparelser, og det har været vores opgave at identificere mindst 60 millioner kroner i besparelser, fortæller Søren Larsen.

Det var 19 ud af 21 byrådsmedlemmer, der gik med i budgettet. Dansk Folkepartis to medlemmer står udenfor årets budget, og det ærgrer Søren Larsen.

– Vi har fundet disse besparelser, og vi har også skabt et lille økonomisk råderum, som giver mulighed for yderligere udvikling på enkelte områder. Det skal dog bemærkes, at vi, på grund af fokus på besparelser, ikke har kunnet afsætte midler til store nye initiativer. Jeg er skuffet over, at Dansk Folkeparti har valgt at trække sig fra forhandlingerne. Vi havde ønsket, at de var blevet i processen, men de forlod desværre forhandlingerne tidligt, siger Søren Larsen.

Dansk Folkepartis medlemmer i Fredericia Byråd, Susanne Eilersen og Palle Dahl, fortalte søndag til Fredericia AVISEN, at de ikke kunne se sig selv være med i et budget, der gik så voldsomt ud over det ældre. Søren Larsen mener imidlertidig, at man har landet et budget ud fra en bunden opgave, hvor man skulle finde besparelser. Han syntes på ingen måde, at det er sjovt, at man skal det, men samtidig mener han, at man bruger store ressoucer i Fredericia, når man sammenligner med andre kommuner, derfor skal vi kunne gøre det bedre i Fredericia.

– Når man kigger på de foreslåede besparelser i kataloget, mener jeg, at vi har gjort et nænsomt arbejde. Vi har fokuseret på den forebyggende indsats, bekæmpelse af ensomhed og praktisk hjælp i hjemmene. Disse områder er blevet skånet fra besparelser. Størstedelen af besparelserne på ældreområdet kommer fra en revision af den nuværende budgettering og ressourcefordeling på plejehjemmene. Her vil vi især sætte ind på at reducere omkostningerne ved brug af vikarer og forbedre effektiviteten i ledelsen. Dette inkluderer fokus på sygefravær og effektive arbejdspladser, siger Larsen.

– En anden stor udfordring er mangel på plejepersonale. Selvom dette ikke er et stort problem i Fredericia lige nu, oplever mange af vores nabokommuner udfordringer med at rekruttere plejepersonale. På baggrund af Robusthedskommissionens anbefalinger, vil vi indføre ny teknologi og moderne hjælpemidler, herunder brugen af robotstøvsugere i ældres hjem, for at frigøre personale til personlig pleje, tilføjer Søren Larsen.

Ud fra udfordringer i årets budget er man landet rigtige sted.

– Som positive aspekter kan nævnes, at vi får ryddet op i budgetteringen på ældreområdet og at vi har formået at undgå besparelser på tiltag, der adresserer ensomhed og aktiviteter for ældre. Vi har desuden bevaret investeringer i demensområdet, herunder musikterapi og motionstilbud. Jeg vil indrømme, at det har været en svær proces, men under de givne forhold mener jeg, at vi har opnået det bedst mulige resultat, slutter Søren Larsen.