Normalt er Sebastian Jeppesen og Christian Bergenhagen vandt til sikkerhedsrestriktioner. For de er begge i lære som automatikteknikere på instrumentværkstedet på Crossbridge Energy raffinaderiet i Fredericia.

Men det med sikkerhedsrestriktioner fik alligevel en helt ny tilgang for de to i forbindelse med et udvekslingsprogram med el- og instrumentvirksomheden Hera.

Hera er fast tilknyttet som samarbejdspartner hos Crossbridge Energy, men Hera er også fast tilknyttet flere svenske atomkraftværker. Og det var netop til Ringhals atomkraftværket, at turen gik i fire uger i forsommeren. Fire uger med servicearbejde på mere end 100 transmittere til overvågning af tryk, flow og temperaturer.

– Det sikkerhedsmæssige står virkelig i højsædet på atomkraftværker. Før vi i det hele taget nåede frem til kontrolrummet, havde vi været igennem fire iris-scannere, fortæller Christian Bergenhagen.

Dermed er også indikeret, at man ikke bare lige får lov at komme ind på et sådant sted. Forud går ikke blot sikkerheds-screeninger men også grundige lægetjek.

– Det er jo også en spændende del af det hele, fortæller Sebastian Jeppesen. For intet sker uden planlægning og nøje koordination.

I forbindelse med arbejdet inde på atomkraftværket er kravet også, at man er to mand afsted, og netop dette var med til at åbne muligheden for de to automatiklærlinge. At få tillært ekstra er en af de ting, som Teamlead for instrumentværkstedet Michael Andersen lægger stor vægt på i arbejdet med lærlinge.

– Man må gerne lidt ekstra. Det gavner alle, også os, når de kommer hjem med rygsækken fuld af inspiration og oplevelser efter en tur til et helt andet sted end vores raffinaderi i Fredericia, siger Michael Andersen, som har skabt udvekslingsmuligheden sammen med CEO Hans Skov fra Hera El & instrumentservice A/S.

Hera er til dagligt fast tilknyttet Crossbridge Energy og raffinaderiet i Fredericia som underleverandør.

– Principperne er jo lidt det samme på et atomkraftværk som på et raffinaderi, når man arbejder med at servicere transmittere. Men der er ting, man skal lære og forholde sig anderledes til. Man går f.eks. med dosimeter, hvor man bruger sensorer til gasdetektion på raffinaderiet, fortæller Hans Skov, hvis faste folk på opgaverne på atomkraftværket har nydt at have Christian og Sebastian med på job.

Samarbejdet er mellem Crossbridge Energy Fredericia og Hera om udveksling af lærlinge er ikke afsluttet endnu, da Christian og Sebastian tager afsted to uger mere til værket i Forsmark.

– Det er en kæmpe oplevelse at få med under uddannelsen. Vi arbejder med mange spændende ting normalt i Fredericia, men et atomkraftværk er noget helt specielt, siger Christian Bergenhagen.

Om et års tid skal de to tilbage og afslutte automatiktekniker-uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Vejle, når praktiktiden er overstået. Og det bliver med nogle fagligt spændende oplevelser i bagagen fra såvel a-kraftværk som et raffinaderi, der arbejder med den grønne omstilling.