Til Business Fredericias generalforsamling, hvor i omegnen af 300 personer deltog, var der blandt andet et tilbageblik på det erhvervsmæssige år, men også en hæder. Business Fredericia uddelte årets iværksætterpris, der gik til Restaurant Ene.

Klokken 17:30 mødtes byens erhvervsfolk. Der var tid til et glas og snak inden, at der klokken 18:00 blev serveret mad. Efter at have spist var det klokken 19:00 tid til generalforsamlingen. Formand for Business Fredericia, Bent Jensen, bød velkommen, og pegede på advokat Michael Sønderskov som dirigent.

Derefter tog Jensen igen selv ordet, da han skulle komme med årsberetningen.

– Vi taler ofte om historiske ord. De sidste otte år har været fantastiske år for udviklingen i vores by. 2022 har også været historisk. Der var spadestik, strategier og ja-tak til en langsigtet strategi hvor vi kobler transport, logistik og klima sammen, sagde Bent Jensen blandt andet og fortsatte:

– I Fredericia oplever vi en transformation fra store, sorte skorstene, og nu bidrager vi til den grønne omstilling i Danmark og måske bliver en forgangsby. Hvem havde set det komme for bare få år siden? Handelsbyerne gennemgår også transformationer. Jeg ved, at masser af de små butikker er pressede. Da corona stoppede, kom krigen i Ukraine, og så kom de stigende priser, og forbrugernes tendens til internettet. Nu skal vi vise, hvorfor vi i 2020 vandt titlen som Danmarks mest innovative handelsby. 

– Vi ser fremtidens midtby med en masse oplevelser, der trækker mennesker og kunder till byen. En stærk og levende midtby, er et vigtigt parameter til en øget bosætning. Når man går en tur igennem kan man se, at fokus og indsatsen har lønnet sig. Vi har restaurationer og specialforretninger, der gør Fredericia til en spændende og levende by. Jeg har slået til lyd for at have fokus på dialog om de nødvendige beslutninger for at have en midtby i 2030. Derfor er det også dejligt, at politikerne er klar til diskussionerne.

Formanden for Business Fredericia, kunne heller ikke undgå at tale om Formidlingscentret, hvor der er nedsat en styregruppe, og at det derfor er tættere på end nogensinde før, at en spade bliver sat i jorden.

– Kigger man på fremtiden byder den på et væld af muligheder. Formidlingscentret ser forhåbentligt dagens lys, og får en masse mennesker til byen. Det vil fremme erhvervsudviklingen. Kanalbyen spirer frem, og et nyt Fredericia tager form. Hvor er det fedt, at vi kan tiltrække borgere fra Trelde, Taulov og London, forklarede Bent Jensen.

Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer kiggede efterfølgende på nogle nedslagspunkter. Han nævnte blandt andet unge på arbejdsmarkedet er et fokuspunkt. Det gjorde også borgmester Steen Wrist, som fremhævede en nyligt indgået samarbejdsaftale.

– Samarbejdet blev tydeligt før jul, da vi sammen med FH og uddannelsesrådet lavede en ny samarbejdsaftale. Vi blev enige om et fokus på efteruddannelse og de unge. Jeg er stolt over, at vi er så aktive for at skabe bedre mulighede for de unge. Erhvervslivet tager ansvar, og vi skal som kommune tage hånd om de udfordringer erhvervslivet møder, sagde borgmesteren.

En af dem, der også fik ordet, var Henrik Kyhl, der er direktør for Philips i Norden. Philips er medarrangør af Wings for Life World Run, som kommer til Fredericia senere på året.

– Vi vil sætte Fredericia på verdenskortet. Vores by er en skjult perle, der skal anerkendes på den globale scene. Vi har brug for jeres hjælp, da vi ikke kan alene, sagde Henrik Kyhl og appellerede til, at endnu flere virksomheder vil bakke op om løbet.

– Vi vil gøre det bedre i Fredericia end i andre lande. Vi give en ekstra oplevelse på alle bostederne ved at invitere dem, sagde Kyhl.

Slutteligt, inden den stod på et foredrag med Kim Boye, tog iværksætterkonsulent i Business Fredericia, Stephan Bihl, ordet. Han skulle uddele årets iværksætterpris og satte følgende ord på:

– Det er en kvinde, der startede forretningen i 2020. Hun er ikke bange for at gå forrest. Hun er ikke bange for at inddrage sit team. Nu har hun ni medarbejdere. Hun går op i teambuilding, bæredygtighed og optimering af ressourcer. Hun er typen, som går forrest og tager en chance. Det kendetegner en god iværksætter. Hun er flyttet fra midtbyen til Kanalbyen, sagde Stephan Bihl og afslørede, at vinderen er Areewan Erlandsen, der driver Restaurant ene.

Til taktfaste klapsalver i konferencesalen gik Erlandsen op for at modtage prisen.

– Jeg er stolt over at have stolet på mavefornemmelsen, og min krøllede hjerne og turde være optimist. Jeg har visioner og målsætninger, der er blevet til en realitet. Der er lagt passion og mandetimer i det, og det har mine kollegaer også gjort, sagde hun.

På generalforsamlingen præsenterede Business Fredericia et overskud på 24.000 kroner, og det blev også til en enkelt ændring i bestyrelsen. Morten Nielsen udtræder, og erstattes af Rune D. Rasmussen. 

Bestyrelsen består derfor nu af:

  • Bent Jensen, formand, direktør i T. Hansen Gruppen A/S
  • Grete Højgaard, næstformand, adm. direktør i MESSE C og formand for Experience Fredericia
  • Ole Mortensen, ejer af Miami og formand for Fredericia Shopping
  • Michael Sønderskov, advokat i Advokatgruppen Fredericia og formand for Fredericia Erhvervsforening
  • Jesper Bjerrisgaard, Tefax ApS og formand for Fredericia Håndværkerforening
  • Torben Aldershaab, formand for Taulov Transportcenter
  • Carsten Hänel, CEO i Orkla Foods Danmark A/S
  • Finn Muus, direktør i Boligkontoret Fredericia
  • Rune D. Rasmussen, direktør i ADP A/S
  • Finn Bjørn Schousboe, administrerende direktør for Crossbridge Energy
  • Jens Gamauf Madsen, Direktør for IBC