Prisstigninger hos DSB: Det mener folk

0

DSB’s priser stiger med op til 13 procent i 2024. Det er ikke alle, der er tilfredse med det. En passager med toget på Fredericia Banegård fortæller, at hun mener, det er uansvarligt.

Danskerne skal køre mere med tog for at fremme den grønne omstilling. Sådan lyder meldingen, men samtidig stiger priserne fra 2024. Det er ikke alle, der er lige tilfredse med det. Tusindevis rammer dagligt Fredericia Banegård, der er et knudepunkt med den centrale placering i landet. En af dem, der blandt andet benytter sig af toget, dog ufrivilligt i Fredericia, er Hanne Meyer.

– Jeg synes et aflyst tog er irriterende, og man får ingen informationer. Der er ingen til at hjælpe en overhovedet, ingenting siges over højtalerne, og man kommer ind i et skodtog, der stopper ved alle stationer – jeg skulle have været direkte fra Esbjerg til København, og så kom jeg ind, så fungerer toilettet ikke, så det bliver aflåst og kom til Fredericia, hvor der ingen er til at spørge og ingen ved noget, og nu skal jeg betale mere for det rod. Det er også uansvarligt for den grønne omstilling, så der er meget jeg er vred over, siger Hanne og fortsætter:

– Det er helt vildt. Vi er et lille land, mine fem børn bor ikke i Esbjerg, men er taget øst over for at tage en uddannelse og så kommer de ikke tilbage igen, så må vi tage derover.

Peter Asmussen, en anden togpassager prøver at se stigningen fra begge synsvinkler.

– En ting er at alting stiger, og det gør det ikke nemmere at trække flere folk til, når priserne stiger, men det er den udvikling, vi går over i, da vi skal tjene flere penge, da vi ikke har nok passagerer, så vi skal sætte priserne op, da det er en for stor chance at tage og sætte priserne ned for at få flere passagerer med, men tiden vil vise, hvordan folk reagerer. Jeg rejser ikke selv så meget, så mig kommer det ikke til at ramme, for dem der pendler hver dag kommer det til at betyde meget, siger Asmussen.

Janin Berntien er tysker, men taler også dansk. Hun er vant til en anden ordning end den danske. Hun giver et perspektiv til, hvordan man gør i Tyskland, hvor den offentlige transport ikke har samme prisniveau som i Danmark.

– Tyskerne betaler 49 euro for en måned billet for at køre i hele Tyksland med regionaltog. Dit arbejde kan også betale 50 procent til den billet og så har du det som månedskort, det er helt enkelt, siger Janin Berntien.

Hun har selv benyttet sig af tiltaget, som er en udspringer af en beslutning, der blev taget sidste år.

– Jeg tror det begyndte i april, så har jeg  prøvet sidste sommer med en eurobillet til 9 euro, og der blev togene helt fyldte, så 49 euro er bedre, slutter Berntien.

Om prisstigningen:

Indenfor de seneste år er er omkostningerne til kollektiv transport steget. Prisreguleringen som træder i kraft fra d. 21. januar 2024, tager derfor udgangspunkt i et omkostningsefterslæb fra 2022 og 2023.

Læs også: