https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/

Legepladsen ved Naturcenter Lundingsvej og en badebro ved Hyby Strand i Fredericia blev torsdag indviet.

Legepladsen har egentlig været i brug i nogen tid, men er ikke officielt blevet indviet. Ligesom det er tilfældet med badebroen og nogle undersøgelsesborde ved Hyby Strand, er legepladsen etableret via midler fra Nordea Fonden, som har gjort det muligt at opføre det hele.

John Nyborg, der sidder i forretningsudvalget i Naturpark Lillebælt, kunne løfte sløret for, at legepladsen hedder Marinas Legeplads. Det fortalte han til fremmødte børnehavebørn fra Kløverløkken og Østervold, der blev budt på is og tangbrød i forårsvarmen. Og nydt – det blev der. Fra at have været ivrige blev der pludselig stille, da børnene blev forsynet med is, inden John Nyborg skulle tale. Inden det kom så vidt, løftede han sløret for, at han på dagen fyldte 61 år, og så var det ellers tid til fødselsdagssang, inden det kom til det reelle formål: Den officielle åbning af Marinas Legeplads, der er kommet i stand via et tilskud fra Nordea Fonden på ti millioner kroner, der er gået til projektet “Bælt i balance”.

Legepladsen er nøje inspireret af, hvad man finder ude i Lillebælt. John Nyborg interagerede med børnene og spurgte, hvad de forskellige ting var, og selvom det ikke var givet, at de vidste det allerede i en børnehavealder, så var der alligevel svar på alle spørgsmålene, der drejede hen mod det maritime. Eksempelvis hvad det var for et dyr fra vandet, der var formet på legepladsen. Der var tale om et marsvin, der er et særligt kendetegn fra Lillebælt.

– Den her legeplads er en del af Naturpark Lillebælt. Det er lykkedes os at lave en flot legeplads her, sagde John Nyborg.

Særligt børnene fra Østervold kendte til legepladsen på forhånd, da børnehaven ligger små fem minutters gang væk fra legepladsen, der ligger for enden af Lundingsvej. I både vådt og tørt er turen gået derhen, fortæller pædagogerne, som kunne berette om, at den allerede er populær blandt børnene.

Lene Rydal fra Nordea Fonden og Lars Bak. Foto: AVISEN

Det var ikke kun legepladsen, som skulle indvies. Via strandstien gik turen hen til Hyby Strand. Her fortalte landskabsarkitekten fra Vej og Park, Lars Bak, at der er opsat en måler på stien, som viste, at der sidste år gik 100.000 mennesker forbi på det pågældende stykke. Omkring 700 meter nede af stien kunne man se de nye undersøgelsesborde samt badebroen.

– Det er en formidlingsbro. Helt tilbage i 50’erne har der været en badebro, og Hyby Lund har været et historisk populært område for byens børn at søge ud. Derfor var det oplagt at lave en badebro, hvor der tidligere har været en. Vi har tænkt mange tanker om, hvordan man laver en formidlingsbro, da man kan lave mange spændende ting på den. Vi skal bare ikke glemme, hvor hårdt Lillebælt kan være, og det har vi selv oplevet tidligere. Vi har fået lavet det af holdbart materiale, sagde Lars Bak, som redegjorde for, hvorfor der endnu ikke er kommet en trappe op ved broen. Forklaringen lød, at grundet stormskader, så er materialet, som den skal laves af, meget efterspurgt og kommer først om nogle uger.

Lars Bak fortalte, at hensigten med formidlingsbroen og bordene er, at man kan undersøge, hvad der er i Lillebælt, og så tage det med op til bordene for at se, hvad det er.

– Så kan man se, hvad det eksempelvis er for en krabbe man har fået med op, sagde Lars Bak.

Faciliteterne er en integreret del af et ambitiøst initiativ i Naturpark Lillebælt, som har til formål at opgradere og formidle de kystnære områder i naturparken, til fordel for offentligheden. Dette skal bidrage til en forbedret forståelse for de marine og kystnære zoner. Både legepladsen og badebroen er skabt som en del af “Bælt i Balance” projektet, og er realiseret med finansiel støtte fra Nordea Fonden, den Europæiske Union, og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.