Fredericia står igen i 2024 til at blive en vigtig del af den internationalt anerkendte CPH:DOX festival, en kulturbegivenhed, der siden sin første afholdelse i København i 2003, har vokset sig til at have et publikum på næsten 100.000. Efter festivalens succesfulde udvidelse til landsdækkende deltagelse, hvor 23 kommuner i 2023 blev en del af festivalen, er Fredericia klar til at byde velkommen til FREDERICIA:DOX, en ‘minifestival’ under CPH:DOX, der løber parallelt med hovedbegivenheden.

FREDERICIA:DOX 2024 lover at bringe et spændende udvalg af uafhængige, nyskabende og eksperimenterende dokumentarfilm. Med sit fokus på at fremme debat og refleksion, tilbyder festivalen et unikt sammensurium af kunstarter, som spænder fra filmvisninger til koncerter, kunstinstallationer, foredrag og meget mere. 2023-udgaven af FREDERICIA:DOX så blandt andet journalisten Puk Damsgaard og forfatteren Bastian Emil Goldschmidt engagere publikum i debatter, og en lokal influencer diskuterede sociale mediers påvirkning med studerende fra Fredericia Gymnasium.

Igen til 2024 har Panorama-biografen udtrykt ønske om at være vært for festivalen. CPH:DOX fortsætter også med at inddrage den yngre generation gennem deres ambassadør-ordning, hvilket giver lokale unge mulighed for at engagere sig i festivalens udbredelse.

Økonomisk har Kultur- og Idrætsudvalget godkendt et tilskud på 25.000 kr. til festivalen, hvilket dækker fire dokumentarfilm med tilhørende events. Derudover dækkes Panorama-biografens udgifter med yderligere 5.000 kr., så publikum kan nyde gratis adgang til filmene. Dette skridt vurderes at være essentielt for at tiltrække et bredere publikum, særligt dem, der ikke normalt ville overveje at se dokumentarfilm i biografen.

– Vi står på en gedigen succes fra i år med næsten fulde huse alle tre dage, og det stærke er, at det er koblet sammen med en aktuel oplægsholder, så man får filmen præsenteret i fantastiske rammer i Panorama biografen og fik det fortalt og debatteret bagefter med oplægsholder. Det, at man har film og et oplæg, der ligger op til diskussion, giver en god anledning til sammenspil og for dialogen omkring filmene. Man kan mødes og se filmene og tale om oplægget – de unge inddrages. Sidste år var der aftale med gymnasiet, så jeg synes, det er en succes, som jeg håber Fredericia:DOX udvikler sig endnu mere, siger formand for udvalget, Peder Tind (V).

FREDERICIA:DOX 2024 ligger i forlængelse af Fredericias investering i filmkunsten, dels gennem medlemskabet af Den Vestdanske Filmpulje, og dels som en måde at udvikle og styrke et aktivt filmmiljø i byen. Med et tilskud på 25.000 kr. og gratis adgang, ser Fredericia frem til endnu et år med spændende filmoplevelser og kulturel berigelse for byens borgere.