Populær efterårsfest samlede gæster fra hele Fredericia

150 gæster kiggede forbi, da den tyrkiske kulturforening i Fredericia dannede rammer om en efterårsfest med lækkerier, samtaler og hygge. Arrangementet sker i lige linje med foreningens formålsparagraf om at støtte op om Fredericia Kommunes integrationsindsats.

For Turan Savas, der også sidder i Fredericia Byråd for Socialdemokratiet, er kulturmøder, arrangementer og fremvisninger af kulturforeningens aktiviteter en gave. Det er, når man mødes og taler sammen, at viden, ideer og tanker går op i en højere enhed, og forståelsen for hinanden vokser. Derfor er festen i weekenden også vigtig for foreningen og byen, mener han.

– Vi har prøvet på at lave en efterårsfest i kulturforeningen. I vores formålsparagraf står der, at vi skal støtte op om kommunens integrationsindsats ved at lave en række arrangementer. Meningen med arrangementet var at skabe et samvær, hvor vi kunne samle folk i den tyrkiske kulturforening. Der var forskellige aktiviteter for børnene og naturligvis smagsprøver fra det gode tyrkiske køkken, fortæller Turan Savas med et smil.

– Det er åbent arrangement, selvom de fleste deltagere vil være medlemmerne af den tyrkiske kulturforenings medlemmer, men alle er velkomne. Sådan er det, alle der har lyst til at komme er altid velkomne. 150 mennesker kom og gik i løbet af dagen, og halvdelen heraf var de fredericianere, der ikke var medlemmer. De var nysgerrige på, hvad det var. De kunne blandt andet smage det gode tyrkiske køkken, siger Turan.

For Turan Savas og medlemmerne af den tyrkiske kulturforening er det en fantastisk mulighed at kunne vise det tyrkiske køkken frem, og ikke mindst skabe et samvær, men også noget så lavpraktisk som at vise huset frem. Det betyder noget, slår han fast.

– Det er altid vigtigt og godt at vise huset frem under rammerne af socialt samvær. Det er vigtigt, at folk kan mødes på tværs af kulturer og nationaliteter. Det er vi heldigvis lykkedes med, og når det sker på en dag, hvor vi samtidig er heldige med vejret, så går det op i en højere enhed.

Møderne mellem mennesker betyder noget. Det er Savas ikke i tvivl om, de møder er helt centrale. Det at mødes ansigt til ansigt, og ikke kun mødes online er vigtigt, siger Savas.

– Der er simpelthen så mange gode grunde til at mødes. Vi lever i en verden, hvor meget viden ses og opleves online, desværre også faktuelt forkert viden i ny og næ. Når vi mødes ansigt til ansigt, taler sammen, stiller spørgsmål og generelt udviser en nysgerrighed på hinanden, så sker der noget positivt. Vi skal ikke sidde bag et tastatur og en skærm. Og det nysgerrige rum skaber vi her, mener Turan Savas.

Når man mødes skabes der nye netværk, nye rum og nye fortællinger, og det giver en stor værdi for alle parter.

– Det giver rent faktisk noget. Når man kigger på dem, der møder op på dagen, så kommer der mange folk, ældre, kvinder, mænd, børn, unge – ja alle kommer. Samtidig er det forskellige nationaliteter, det giver en god debat, når man mødes tværs over grænserne, siger han og tilføjer:

– Mange er nysgerrige på, hvilken forening det er, og nogen er nyserige på, hvad vi laver og spørger om, de må se huset. Det må de naturligvis godt, så vi arrangerer rundvisninger. Vi har i øvrigt hele tiden åbent, og modtager klasser, der vil høre om foreningen og religion, da vi også har et bedested. Vi prøver på at støtte op om kommunens integrationspolitik, og skabe et dialogrum for borgerne i Fredericia.

Fredericia er byen for alle, men dialogen og åbenheden kan være bedre. Det handler om at vise gæstfrihed og tale sammen, når det sker, så bliver alle klogere, mener Turan Savas.

– Fredericia er et fristed, og vi har mange forskellige foreninger, også etniske foreningen. Jeg synes også de andre foreninger burde være mere åbne, og være mere indbydende og vise, hvem de er ved at fortælle om deres værdier ansigt til ansigt. Så vi kan tale om det bagefter, i stedet for, at vi “bare” har en idé, hvad noget er. Mødes vi, så får vi de rigtige oplysinger frem, siger Savas og slutter:

– Det er altid bedre at mødes. Det er også spændende at se, hvad den tyrkiske kulturforening laver, se huset, tale om det. Det skal man ikke være bange for, folk er altid velkomne her. Vi vil med glæde modtage dem og vise vores gæstfrihed.