Royal Run 2024 i Fredericia blev en folkefest, men en debat om valgplakater langs ruten skabte røre i vandene. Fredericia AVISEN har talt med gruppeformand for Det Konservative Folkeparti, Tommy Rachlitz Nielsen, om oplevelsen og de politiske overvejelser bag.

Tommy Rachlitz Nielsen og Kirsten Hassing Nielsen fra den konservative byrådsgruppe i Fredericia deltog i Royal Rub i Fredericia.

– Overordnet set havde vi en fantastisk dag i Fredericia i går. Da jeg løb den store rute, var det feststemningen i hele byen, der overstrålede valgplakaterne, indleder Tommy Rachlitz Nielsen. Han deltog i løbet iført sin FHK-trøje som en gestus til kampen dagen efter, som han desværre ikke kan overvære, da han skal arbejde i Luxemburg.

Debatten om valgplakaternes placering opstod, da kandidaterne til Europa-Parlamentsvalget begyndte at hænge plakater op lørdag, blot få dage før Royal Run. Nielsen kontaktede i torsdags borgmesteren i Fredericia, Christian Bro, for at høre, om kongehuset havde en holdning til valgplakaterne i forbindelse med det populære løb.

– Borgmesteren undersøgte det via forvaltningen og kom tilbage med, at valgplakater var helt fint på ruten, forklarer Nielsen.

– Borgmesteren nævnte også, hvad vi vidste; at loven tillader ophængning af plakater om lørdagen, men vi kunne naturligvis have aftalt noget andet internt mellem partierne, fortsætter Nielsen.

Valgplakterne betød ikke det store på ruten

– Men det mener jeg skulle være sket via byens store parti på nuværende tidspunkt; Socialdemokratiet. Det lyder måske nemt for mig, der ikke stiller op til EP-valget, men vi kunne have lavet en aftale, selvom vi gjorde som vi plejer, den konservative gruppeformand.

Trods debatten oplevede Nielsen, at valgplakaterne ikke spillede en stor rolle under selve løbet.

– Ærligt talt, så jeg forholdsvist få plakater på ruten. Desværre var Østre Voldgade voldsomt pyntet op med valgplakater. Vi overvejede netop dette område, men afholdt os fra at hænge plakater op der. Det skulle være en fest og ikke politik. Vi behøver ikke blande skidt og kanel. Men heldigvis blev det en folkefest, og folks fokus var et andet sted.

Selvom mange borgere på sociale medier udtrykte, at valgplakaterne kunne have ventet til efter løbet, mener Nielsen, at det vigtigste var, at Royal Run blev en succes.

– Jeg forstår godt debatten, som mange rejste på de sociale medier. Det havde været et fint signal at sende, men så skulle vi have mødtes og aftalt det. Jeg var også selv for sent ude. Men i sidste ende skæmmede plakaterne ikke synderligt, og det handlede om alt mulig andet, siger han.

Tommy Rachlitz Nielsen understreger, at Royal Run blev en triumf og en festdag for Fredericia, til trods for diskussionerne om valgplakaterne.

Læs også