Peter Bech er dybt engageret i e-sport. Interessen startede i 1998, og den dag i dag spiller han omkring 20 timer i ugen, men nok så vigtigt, giver det ham samtidig kvalitetstid med hans børn.

Peter Bech er manden bag Fredericia Esport, der blev stiftet i december 2018. Bechs passion for gaming stammer fra 20 år tidligere. Selvom 20 år ikke mange i historisk kontekst, så er der sket meget.

– Jeg startede med gaming i 1998. Det var dengang bare gaming. Det var en ny digital måde at være sammen på. Jeg blev grebet af “Soldier of Fortune”, som udviklede sig til “Half-Life”, og som igen blev udviklet til “Counter-Strike”. Jeg spillede det frem til 2002. Det havde intet med sport at gøre. Jeg var selv på et hold med nogle hollændere. Da jeg studerede, var det kun for hyggens skyld, at jeg spillede. Gaming er verdens største fritidsbeskæftigelse, uden sammenligning. Du kan ikke sammenligne det med andet, da det har så mange aktivitetstimer. Ingen sportsgrene overgår gaming. Det handler om digitalt samvær, fordybelse, dannelse i det digitale og selvfølgelig underholdning. Der er spil for enhver type. Kan du lide strategi, hvor du skal bruge kløgt, eller kan du lide at bruge motorik – der er noget for enhver, forklarer Peter Bech.

Faktisk tror Bech, at fremtiden på plejehjemmene vil ændre sig. Han forestiller sig, at der vil være mulighed for at kunne “game” der på samme måde, som det i dag er muligt at spille eksempelvis brætspil eller kort.

– Når jeg bliver 70, spiller jeg stadig. Det er en sport, du kan beskæftige dig med længe – om du spiller 7-kabale, har det nærmest samme formål. Jeg tror, at der på plejehjem i fremtiden kommer til at være gamingcentre, siger Peter Bech.

Privat har Bech tre sønner. Det var især den ældste, der fik Peter Bech til at engagere sig i forhold til det, som man i dag kender som e-sport.

– Han havde prøvet boksning og badminton, men ville ikke andet end at spille “Fortnite”. Jeg undersøgte, om nogen havde e-sport i gang i Fredericia – det var der ikke, udover i Bøgeskov, hvor der var lidt, men der var ikke nogen træner. Der skulle være noget, hvor man kunne dyrke det, og det skulle være seriøst før jeg godtog, at han brugte så mange timer på det, siger Bech og fortsætter:

– Jeg havde på daværende tidspunkt en virksomhed med min kæreste. Det eneste jeg lavede, var grafik – hun lavede film. Jeg havde derfor tid til at dykke ned i det. Mine to yngre sønner så også op til deres storebror, som gamede. Jeg rejste rundt i Danmark og også i Tyskland for at få gode idéer til at få stablet noget på benene. Det brugte jeg 8-9 måneder på i 2017 og indtil midten af 2018. Jeg lavede en undersøgelse på Facebook, hvor jeg spurgte, hvad folk maksimalt ville betale for at deltage. Jeg fandt ud af, at det var et virkelig hot emne. Vi endte med en pris på 249 kroner, siger Bech.

Derfra tog det fat. Han fik støtte af Spar Nord, og udstyret, som han afskaffede, endte ud i en afdragsordning, selvom han ikke havde noget likvidtet bag og Fredericia Esport ikke var noget stort man kendte til. Med det praktiske på plads skulle findes et lokale, og der endte Fredericia Kommune med at give en hjælpende hånd.

– Vi besøgte forskellige lokaler. Kommunen hørte også om det. De havde måske spottet det via Facebook og spurgte, om vi ville kigge på Bülows Kasserne. Kommunen viste os rundt, blandt andet i det område, som det gamle Fredericia Teater brugte. Det lignede faktisk et sted, hvor vi kunne være. Vi endte derfor på Kassernen, og det synes vi er et rigtig fint sted at udfolde os, fortæller Peter Bech.

Nu siger kalenderen 2023, og der er sket en del siden december 2018, hvor Fredericia Esport så dagens lys for første gang.

– Nu har vi betalt alt udstyret af og har også oplevet corona. Vi får medlemmer fra hele Danmark. Nogle vil have træning om eftermiddagen – dem har vi omkring 100 af, og så har vi skoleelever i dagtimerne, men også brugere, som kommer og bruger vores lokaler, når det passer dem. Det er en anden måde at være sammen på – og også en af de mest respektfulde måder at være sammen på, som jeg kender det. I gaming kan man sætte en introvert sammen med en ekstrovert, uden at der sker noget ved det. Det har faktisk været en fordel, fortæller Peter Bach.

På det personlige plan spiller Peter Bech stadig. Han ser det som en måde at være sammen med hans børn på, og samtidig er det også et givtigt netværk.

– Jeg har stadig en hobby, som jeg fik i min teenagealder. Jeg bruger 20 timer om ugen på at spille, og et gennemsnitligt ungt menneske bruger måske 50 timer. Jeg er sammen med mine børn på en anden måde – vi “leger” sammen ved at spille, og jeg får et stort netværk, som jeg slet ikke kan få i noget andet erhverv. Det er usammenligneligt med noget andet på denne klode, slutter Peter Bech.

Det anslås, at der I Danmark er omkring 200 e-sportsforeninger. Typiske spil er Fornite, Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends og Call of Duty.