Mange fredericianere bevæger sig snart ud i verden. De forlader Fredericia for at tage på ferie, hvor mange søger mod varmere himmelstrøg, solskin og sommer, mens andre skal opleve mere eksotiske destinationer. Tilbage står Fredericia ofte halvtom, tydeligt præget af borgernes fravær.

Vores forvaltning har ofte fremhævet egne succeser på turistfronten i sommermånederne. Sandheden er dog tydelig, specielt i juli, hvor byen fremstår øde i mange perioder. Man skal forstå, at der måles på klik til kommunale hjemmesider og ikke på reelle ordre i byens butikker og restauranter. Forskellen på et enkelt besøg af et krydstogtskib og hverdagen er meget tydelig, og spørger man de handelsdrivende, er der ingen tvivl:

Der skal ske noget.

På trods af de mange gode initiativer er Fredericia centrum endnu ikke blevet et sted, hvor turisterne fylder hver sommer. Mange besøgende til byen tælles sammen med Madsby Parken, der er et populært mål for mange børnefamilier. Men det hjælper ikke på den indre by, da få kører videre til vores voldanlæg og centrum. Det hjælper heller ikke, at der ved den meget trafikerede afkørsel 59 intet gøres for at fortælle folk, at hvis de kører de små 7 kilometer mod centrum, er der en perle af en by. De adskillige “jeg ved det hele bedre”-turistchefer, vi har haft gennem tiden, har aldrig formået at løfte opgaven med at fylde byen med folk. Ikke kun til 6. juli festlighederne, men hver dag. Måske har der manglet midler, eller også har de hellere villet hjem til Odense eller Aarhus, efter de har købt annoncerne hos Facebook. Uanset forklaringen, så sker der ikke nok.

Der er en ny attraktion på vej under Museum Fredericia. Mens vi venter på dette projekt, bør vi begynde en langt mere omfattende og målrettet forskønnelse af byen. Lige nu er flere indgange til Fredericia centrum blokeret, hvilket næsten virker som om, man ikke vil have folk derind. Vi så under kongens besøg, at der kan blive meget pænt, meget hurtigt. Hvorfor arbejder politikerne, ikke forvaltningen, på en handleplan for byens forskønnelse? Man kunne starte med at lade samtlige 21 byrådspolitikere gå rundt i gaderne og med egne øjne konstatere, hvad der kunne være en god idé.

Vi skal tænde gnisten hos de lokale politikere. Der er nogle, der allerede har den, men for mange er for passive, når det kommer til at sælge Fredericia. Det er fint, at det lykkes at stable nogle gode arrangementer på benene, eksempelvis Royal Run og 6. juli, men det er de enkelte sommerdage, hvor alting står stille, der er vores store problem. Hvor er folk udefra henne? De skal komme til byen, opleve voldanlægget, spise is i centrum, sidde på café og få noget at spise. De skal ned til stranden, gå rundt i gaderne og opleve byen. Der burde være langt flere historiefortællinger på skilte, spredt rundt omkring. Byen burde i sig selv gøres til en attraktion.

Derfor skal vi ikke længere sidde passivt og se på, mens hipstere fra Aarhus fortæller os, hvad vi skal gøre.

Så kære politikere, I ønskes en god ferie. Men tag en tur rundt i Fredericia og kom så hjem med nogle idéer, der faktisk kan gavne og hjælpe vores lokale handelsliv. Det ville være en stor fornøjelse, hvis vi borgere og erhvervsfolk kunne se reelle handlinger og vilje fremfor den vanlige passivitet og “forvaltningen siger”-snak.