Med en ny pigeklub på vej står pigefodbolden i Fredericia nu overfor en ny udvikling, som skaber debat. Anne Frost, formand for Fredericia KF er både bekymret og forundret over denne opsplitning. Samtidig fortæller formanden, at Fredericia KFUM og EGIF Fodbold afviste en dialog.

Med etableringen af Fredericia Q, et nyt samarbejde mellem Fredericia KFUM og EGIF Fodbold, står byen nu med to konkurrerende projekter på pigesiden.

I lyset af det nye samarbejde mellem Fredericia KFUM og EGIF Fodbold, der har præsenteret Fredericia Q, har formand Anne Frost en ambivalent følelse af både glæde og bekymring. Hun anerkender betydningen af, at pigefodbold prioriteres i Fredericia, men undrer sig over, hvorfor det ikke er muligt at samle kræfterne i ét samlet projekt. Frost fortæller om baggrunden for Fredericia KF’s oprettelse og de udfordringer, som pigefodbolden står overfor i byen:

– Som udgangspunkt er jeg glad for, at pigefodbold prioriteres. Fredericia KF opstod, fordi pigerne ikke følte sig prioriteret i Fredericia KFUM og EGIF, så at nogle formænd nu laver et nyt projekt er fint for pigefodbolden. Jo flere piger vi får ud, jo bedre. Men at have et tilbud til alle piger i byen betyder, at der skal være et miljø. DBU har meget klare regler for talentudvikling, der stiller krav til struktur og ressourcer, og hvis vi ikke skal sende pigerne ud, skal vi have et samarbejde a la FC Ungdom, da det kræver store ressourcer. Vi etablerede Fredericia Pigefodbold med alle klubber. EGIF og Fredericia KFUM trak sig i efteråret og gik solo, fordi de ønskede, da de meldte sig ud, at få kommunale penge med. Det kom ikke til at ske på daværende tidspunkt, men den meddelelse fik de af politikerne dengang, siger Frost.

Fredericia KF har fået beskyldninger

Fredericia KF har gennem årene modtaget kritik, især påstanden om, at klubben kun fokuserer på talenter. Anne Frost forstår ikke den kritik, og understreger, at målet er at skabe et inkluderende miljø for alle piger, ikke kun talenterne:

– KF er beskyldt for en masse ting i løbet af årene. Det primære er, at vi kun vil talenter. Vi har flere breddehold end talenthold. KF vil alle piger, men sikre os, at der er et miljø for alle, fordi vi ikke vil sende pigerne ud af banen. Det er noget, Fredericia har været dygtige til. Vi har unge piger med på de unge talenthold fra DBU, så det er vi gode til i forhold til vores ressourcer. Hvis de piger vil mere, så skal de tage afsted, og det er trist. Det betyder mange timer på motorvejen for børn og forældre, siger Frost med henvisning til, at man skal have DBU-licens for at deltage i de bedste rækker efter endt U15-tid.

Fredericia Q er blevet til med det formål at skabe et stærkt miljø for pigefodbolden, men der spekuleres i, om samarbejdet mellem Fredericia KFUM og EGIF Fodbold også er økonomisk motiveret.

– Det er et godt spørgsmål. Fodboldklubber er stolte, og de tænker meget på deres klub. Kompromiset, da vi lavede Fredericia KF, var, at da pigerne rykkede ind i vores rammer i Fredericia Idrætscenter og tilbød spillerne den træning, de havde brug for, så skulle de forblive medlem i deres egen klub, fordi de ikke ønskede at miste medlemmer, da man får penge pr. medlem i klubberne. Derfor skævede vi til, hvordan FC Ungdom gjorde, da de har mange års erfaring med det, siger Anne Frost.

KFUM og EGIF udelukkede dialog

Det oplagte ville være, hvis Frost havde kontaktet Fredericia KFUMs formand, Martin Erdmann, eller EGIF Fodbolds formand, Mads Hansen, for at forstå, hvorfor de nu har etableret det nye samarbejde og ikke kunne have én samlet pigefodboldsatsning, men det kommer næppe til at ske. Frost uddyber de tidligere forsøg på samarbejde og sin tvivl om, hvad en sådan samtale ville føre til:

– Jens Steenholt, der er valgt som udviklingsansvarlig i KF, havde talt kort med Mads Hansen for en uges tid siden. Han informerede om tiltag, og vi skal holde pigeraketten og så videre. Så sagde Jens, at han ville sende materiale ud til dem, om de ville være med. Det afviste Mads Hansen, da de laver deres eget hold nu. Så jeg ved ikke, hvad jeg vil få ud af at ringe til ham, slutter en tydeligt skuffet, Anne Frost.

Mens Fredericia Q og Fredericia KF begge har til formål at fremme pigefodbolden, er det klart, at der er forskellige visioner og strategier på spil. Det bliver spændende at følge, hvordan disse to initiativer vil udvikle sig, og om de på sigt kan finde en måde at arbejde sammen på for at styrke pigefodbolden i Fredericia.