Efter branden, for fire måneder siden, har Fredericia endelig fået hellestedet tilbage. Med installationen af et sprinkleranlæg er det sikret mod brand, brugerne er glade for at kunne vende tilbage til deres fristed med den overdækkede bænk. Man må dog stadig drømme sig til videoovervågning, da anmodningen blev afslået af politiet. Senior- og socialformanden forsikrer dog, at kommunen stadig kæmper for at få tilladelse til at overvåge området.

Onsdag eftermiddag var det officielt, selv ikke den lette regn kunne slå skår i glæden, hellestedet var igen åben og vennerne kunne igen samles i det nyrenoverede hellested på Vester Voldgade, hvor der nu er vand til både toilettet og til det splinternye sprinkleranlæg. Der blev nydt godt af hinanden, af øl og smøger.

 – Det er dejligt, at vi igen har et sted at mødes, vi har ikke så mange steder vi kan være og det meste af livet har vi måtte indordne os, vi vil bare gerne have et sted, hvor vi kan være i fred. Mig og min hund baby er bare glade for at stedet er tilbage, fortæller en af hellestedets brugere.

Hellestedet er et sted, hvor der kan bygges bro, det skal være et fristed, men samtidig et sted, hvor man faktisk kan møde de mennesker, som på en eller anden måde er en del af fællesskabet.

– Det er vigtigt, noget af det som stedet her kan er, at det bygger bro mellem forskellige andre indsatser. Vi skal ikke presse mennesker og kulturer ned i noget, hvor de ikke høre hjemme. Hvis man gerne vil noget andet, så kan man få gode råd om nogen af de tilbud og indsatser der, det her skal være et fristed, men samtidig er det et sted hvor man møder de her mennesker og de kan møde hinanden, fortæller Bjarne Dahlmann, formand for udsatterådet.

Hellestedet har også været igennem en proces, hvor man har forsøgt at lave en forskønnelse af området, så det passer ind i bymiljøet og ikke skiller sig for meget ud. Der er plantekasser og bænke, hvor alle har lov til at være en del af byen og ikke gemmes væk.

– Det skal føles som om man bare går rundt i byen, her er bænke og blomster alle har lov til at være her, der er ikke noget der skal gemmes væk, samtidig med at der ikke er noget der skal træde frem. De skal have lov at være her som en helt almindelig del af byen, uddyber Bjarne.

Kommunen har bakket op omkring hele proces

Det er vigtigt at tilbyde borgere, der bruger hellestedet nogle ordentlige forhold. I perioden, hvor hellestedet har været væk på grund af branden, har folk har måttet mødes på gaden. Det er der ingen der fortjener, nu har de et ordentligt sted at være.

I Odense Kommune har overvågning stoppet meget af den kriminalitet, som gjorde hellestederne utrygge for de socialt udsatte i byen. Ifølge Søren Larsen er overvågningslovgivningen blevet ændret, siden Fyns Politi satte overvågning op.

– Vi kæmper en kamp for at få sat kameraer op, politiet har dog sagt nej i første omgang. Kommunens matrikel er simpelthen for langt væk til, at vi kan få lov. Nu vil vi prøve at indbyde nogle af naboerne til dialog og se om vi kan få lov at sætte videoovervågning op. Når der er overvågning på et sted som her, så giver ordet “helle” endnu mere mening, for skulle nogle af brugerne føle sig truet fordi, de måske skylder penge eller andet, så kan de føle sig trykke her, fordi der overvåges, forsikrer formand for Senior- og socialudvalg, Søren Larsen (S).

Der er stadig udfordringer, som f.eks. at få sat kameraer op for at forhindre, at der igen skulle ske noget lignende branden. Der arbejdes på at få naboer involveret i projektet for at skabe en større følelse af fællesskab og ansvar. En ting er sikkert, der er glæde og masser af gode historier at finde i Hellestedet, alle er velkommen.