Microsoft: Centralt med samarbejde

0

Datacentrene ser en stor værdi i nyt samarbejde, hvor Fredericia danner rammen. Det er mange af de samme problemstillinger, der skal løses og kan løses med deling af central viden og knowhow. Derfor er Microsoft også med i Fredericia

– Vi har skabt samarbejdet, fordi vi kan se, at der er mange i dataindustrien, der har de samme problemer, og det var egentlig udgangspunkt for den samtale, vi havde. Vi kan se at de problemer, de bliver kun større forstået på den måde, at vi får flere og flere datacentre, og der er større behov for alle de services, som vi alle sammen bruger i vores dagligdag, så man kan sige, at vi har en forpligtigelse som den industri til at få det løst. Derfor gik vi sammen, og sagde lad os starte med Google og Microsoft, Danfoss og Schneider Electric, det var dem, der var klar, fortæller Michael Mikkelsen, Datacenter Director for Microsoft.

Microsoft er ved at bygge tre nye centre i Danmark, et af disse kobles på fjernvarmenettet.

– Vi har faktisk gjort rigtig meget for at reducere energiforbruget til typerne af hardware, typer af strøm vi køber og så videre og gøre det mere og mere effektivt. Men der er stadig væk nogle tab. Eksempelvis omkring fjernvarme og koble spildvarmen op på systemet. Der er nogle markeder, for eksempel i Danmark, som stadigvæk er fjernvarmeland, og så giver det rigtig god mening, siger Michael Mikkelsen og tilføjer:

– Microsoft er ved at bygge tre nye centre i Danmark. I den forbindelse kobler vi det ene af dem, måske flere på sidst, på fjernvarmenettet første gang i Høje Taastrup. Det sker for, at det kan udvikle sig i et område. En anden ting er, at vores net ikke altid er hundrede procent sikkert i datacenteret, der er ingen, der kan leve med, at det hele ikke kører, derfor har vi et backupsystem, og de backupsystemer vil vi gerne gøre mere grønne og bruge nye teknologier til det som eksempel. En ting, der er vigtigt for os, er den cirkulære økonomi, det taler vi ikke så meget om i dag, men det her med, at når vi nu bruger en masse IT-komponenter, hvordan sikrer vi, at de faktisk bliver genbrugt. Så i stedet for, at vi bare smider IT-komponenterne ud og alle de råstoffer, som er vigtige for os er inden i, at vi kommer til at mangle dem, så kunne vi måske bruge dem i noget andet, for at give et “simpelt” eksempel, så kunne det være, at den CPU der i dag fungerer i en computer, den kan måske næste gang bruges i et køleskab eller til den form for tankegang.

Microsoft har som de øvrige aktører på markedet investeret i grøn strøm, og det vil fortsætte. Men det kræver innovative løsninger i takt med, at de allerede digitale brugere bliver mere digitale.

– Allerede i dag er det således, at vi køber ren grøn strøm, vi har investeret i ny grøn energi, og det gør vi i alle de markeder, vi går ind på, og allerede i 2025 har Microsoft en ambition om, at det kun er ny grøn energi. Så der er ingen tvivl, vi skal blive ved med at gøre det, og industrien har faktisk været rigtig god til at gøre det, og har været på forkant med at investere i det, men væksten er så stor, så vi bliver nødt til også at finde på andre løsninger. Det er lige så meget et spørgsmål om, hvormeget vi kan reducere energiforbruget, blive ved med at købe den grønne strøm, og samtidig reducerer det i energiforbrug og blive endnu mere effektive i den måde, vi driver datacentrene på, fortæller Mikkelsen og slutter:

– Det er et arbejde, der pågår lige i øjeblikket. Man kan sige lige der, er det lige så meget op til os, at vi faktisk sætter krav til vores leverandører. Vi producerer jo ikke vores egen beton, så derfor har vi store forventninger hos vores leverandører, men også i samarbejdet med dem. Selvfølgelig kan man også tænke i, om der er alternative byggematerialer.