I havnebyen Fredericia summer det denne weekend af spænding og forventning. Fredericia Sejlklub er vært for et prestigefyldt sejlstævne, hvor 78 joller kæmper om mere end blot dagens sejre. For her, ud for Østerstrands kystlinje, dyster Danmarks bedste sejlere i klasserne Ilca 4, Ilca 6, Ilca 7, samt Europa-joller, og indsatsen er vigtig: En plads på det danske hold ved kommende verdensmesterskaber, europamesterskaber og nordiske mesterskaber er på spil.

Blandt deltagerne finder man Camilla Svensson, en af de lokale sejlerhelte, hvis tidligere præstationer inkluderer en sejr ved det spanske mesterskab og en EM-bronze i Europajolle. Hun er blot én af mange, der har Fredericia Sejlklub som sit springbræt mod internationale vande.

Men lørdagens sejlads blev ikke uden udfordringer. Vinden, så essentiel for enhver sejler, valgte at udeblive ved stævnets start kl. 11:00, hvilket skabte en spændt ventetid på vandet. Medlemmer af arrangørernes crew målte flittigt vindstyrken og kommunikerede løbende med dommerbåden. Når vindmålerne endelig viste “grønt”, kunne sejlerne kaste sig ud i de ventende konkurrencer. På en af crew-bådene, hvor AVISEN var med ude lørdag, kunne man fornemme stilhed før stormen. Der blev indtaget madpakker fra deltagerne, og snakket på kryds og tværs. Nogle forsøgte også at få lidt gang i jollerne, hvorimod blandt andet Camilla Svensson tog den mere med ro.

Fredericia Sejlklub er mere end blot en klub. Stiftet i år 1900, har den igennem tiderne været katalysator for talentudvikling inden for dansk sejlsport. Fra klubben er der sprunget Danmarksmestre, Verdensmestre og endda OL-guldvindere. Mest notabelt er måske Jesper Bank, hvis karriere inkluderer 12 VM-guldmedaljer og to OL-guldmedaljer. Til ære for sine bedrifter er der opkaldt en vej efter ham lige ved sejlklubben, og han er også en anerkendt skikkelse i dansk idræts Hall of Fame.

Bank er særligt berømt for sine præstationer i OL, hvor han vandt guldmedaljer i Soling-klassen ved de Olympiske Lege i 1992 i Barcelona og igen i 2000 i Sydney. Jesper Banks karriere er også markeret af en bronze medalje ved OL i 1988 i Seoul.

Jesper Bank har været tilknyttet Fredericia Sejlklub, hvilket har bidraget til klubbens ry som en institution, der fosters talent på højt niveau inden for sejlsport. Hans succeser har uden tvivl haft stor betydning for sejlsporten i Danmark og har inspireret mange unge sejlere både lokalt og nationalt. Udover hans olympiske triumfer har Jesper også deltaget i adskillige andre højtprofilerede sejladser, herunder America’s Cup og Admiral’s Cup.

Helt så højt niveau er Fredericia Sejlklubs nuværende medlemmer ikke oppe på, men med en række talentfulde sejlere, herunder Camilla Svensson, er der høje forventninger til stævnet, der afholdes i Fredericia.

– Vi forventer at se Fredericia-sejlerne helt fremme i flere af klasserne. Når stævnet afsluttes søndag, håber vi at se vores sejlere øverst på præmieskamlen, siger sejlklubbens presseansvarlige, Michael Svensson.

Der er altså meget på spil i Fredericia denne weekend. Med både lokale helte og nationale håb samlet for at sikre sig en plads på den internationale scene, er der både prestige og stolthed på spil.