For nogen mænd er madlavning noget man overlader til den bedre halvdel derhjemme, men sådan er det ikke nødvendigvis for en herreklub i Middelfart. De mødes torsdage i et skolekøkken, hvor de over madlavning, går og hygger sig sammen.

Menuen står på hummersbisque, bagt kuller og pavlova. Under kyndig vejledning af Anders Høll Jacobsen fra Unik Catering benyttes skolekøkkenet på Hyldehøjskolen. Madlavningen startede klokken 18:00, og da AVISEN stødte til var der godt gang i køkkenet.

Opdelt i grupper var der gang i den. Det hele skulle laves så det var timet til, at hummerbisquen kunne komme på som forret efterfulgt af fisken, der skulle have kort tid på panden. Til pavlova, der er en dessert lavet på en sprød marengsbund, var bunden lavet klar og et let pisket flødeskum skulle stå klar. Dermed var den lige til at gå til og sætte sammen efter hovedretten.

Normalt vis er det ikke treretters menu, som den står på, men for at overrasket madklubben, der hedder Bordets Glæder, havde Anders fundet på noget nyt, og efterfølgende blev det konstaterede fra flere af medlemmerne, at de ville prøve og lave det derhjemme. 

Under madlavningen er der plads til hygge. Der tales på kryds og tværs, når der er tid til det. En lille kold på bordet er der også plads til for at stå og nyde madlavningen, som Anders løbende gik rundt og kontrollerede, og kom med tips og tricks til. 

– Det er slet ikke til at se, at han har lavet mad før, blev der sagt med et smil fra et af medlemmerne.

Aldersmæssigt er der et vidt spring i madklubben. De yngste medlemmer er i 50’erne og de ældste er omkring 80 år, og nogen har været med i længere tid end andre.

– Nogen fandt engang for mange år siden ud af, at man som mand skulle kunne være med til at lave lidt med derhjemme, da man kunne risikere at blive selv, siger formanden for Bordets Glæder, Mogens Lillelund, og fortsætter:

– Min egen kone derhjemme “klager” selv lidt over det, men det er ikke derfor jeg kommer her. Jeg kom for at være sammen med ligesindede mænd og vil hygge mig. Alle kan finde en opskrift derhjemme og lave mad, det er ikke så svært, men her har vi det hyggeligt sammen, siger han.

På en aften i køkkenet er Bordets Glæder typisk 15-20 mand. Hvor mange fremmødte der er svinger lidt, men optimalt set vil madklubben gerne op og være 22-23 medlemmer så man rammer 20 deltagere pr. gang. Tidligere har man betalt pr. gang man deltager, men nu er man i stedet oppe at give et årligt kontigent.

Denne tirsdag, under AVISENs besøg, var forretten klar omkring 20-tiden, og efter at have spist suppen og hyggesnakket ved bordet i lidt tid, gik turen retur til køkkenet, hvor kullerfillet skulle tilberedes. Efter fem minutters tid var det klar, og så var det tid til at smage på fisken, hvortil der var palmekål, fiskefume og fritteren quinoa.

Desserten var en pavlova. Marengsbunden var lavet på forhånd, da den øvrige del af maden var blevet forberedt, og den sidste del af den opgave bestod derfor i at shine den op så det blev til en kage. Den opgave tog fem minutter, og så var det tid til at få programmets sidste ret ned i maven.

Klokken var 21:30, da maden var spist, og den sidste tår vin af glasset var tomt, og så var der kun opvasken tilbage. Efter omkring fire timers godt selskab, masser af mandehørm rigere, og inspiration til madlavningen derhjemme, gik turen hjem igen for dagens deltagere.