Louis Nielsen sætter fokus på hele familiens øjensundhed med det nye kortspil ”Kig op”, som kan hentes gratis i butikken fra mandag den 14. august

Skoledagen er i gang igen. Skoletasken pakkes og madpakken smøres, men barnets syn er ikke nødvendigvis klar til endnu et skoleår. I hver skoleklasse sidder der i gennemsnit to børn med uopdagede synsproblemer, viser tidligere forskning fra optikerhøjskolen Dania.

Det er en af grundene til, at Louis Nielsen Fredericia samtidig med skolestart lancerer kortspillet ”Kig op”, som kan hentes gratis i butikken fra den 14. august og så længe lager haves.

”Kig op” sætter fokus på øjensundhed på en sjov og lærerig måde for hele familien. Formålet er at uddanne børn og deres forældre i øjensundhed uden at det er svært eller kedeligt.

-Nedsat syn kan give gener som hovedpine og koncentrationsbesvær i løbet af dagen. Det kan ganske enkelt ødelægge en skoledag og gå ud over barnets trivsel. Derfor sætter vi fokus på vigtigheden af et godt syn og øjensundhed på en ny måde, som er både oplysende og sjov for hele familien, fortæller Henrik Laursen, der er chef for klinisk udvikling hos Louis Nielsen.

Tid udendørs er godt for synet

Dansk og svensk forskning viser, at tid udendørs i dagslys kan være med til at mindske risikoen for nærsynethed, som ellers er et stigende problem blandt danske børn og unge. Op imod hvert femte barn i Danmark er nærsynet. Det viser et studie fra 2018 fra SDU og øjenlæge Kristian Lundberg*.

Hos Louis Nielsen Fredericia ser ejer og chefoptiker Michael Biegala samme tendens. Her hjælper butikkens medarbejdere flere og flere børn med nærsynethed.

-Vi kan se, at udviklingen er gået stærkt inden for de seneste blot fem år, fortæller Henrik Laursen.

En undersøgelse fra juli 2023 foretaget af Voxmeter for Louis Nielsen viser, at 75,9 % af danskerne mener, at børn er for lidt udenfor**.

Derfor opfordrer ”Kig op” til, at børn gerne skal opholde sig mere udendørs.

-I spillet har vi en hel kategori, som handler om udendørsaktiviteter. Netop fordi vi ved, at tid udenfor er godt for synet. Samtidig er det også en god måde også at være sammen på, fortæller Henrik Laursen.

Børns øgede skærmtid får tit skyld for mange dårligdomme, men indenfor øjensundhedsforskningen er det ikke bevist, at meget skærmtid direkte skader synet. Men indirekte kan øget skærmtid gå fra tiden udendørs, der ellers er god for synet.

I undersøgelsen fra Voxmeter svarer 77,3 % af danskerne, at børn sidder for meget og ser på en skærm.

-Vi håber, at spillet kan give sjove og lærerige timer i familien, med venner, i skolen eller i SFO’en, så både børn og voksne lærer mere om, hvordan de bedst passer på deres syn og øjensundhed, fortæller Henrik Laursen.

”Kig op” uddeles gratis hos Louis Nielsen Fredericia fra den 14. august og så længe lager haves.

Om kortspillet ”Kig op”

-”Kig op” består af 52 spillekort og tre kategorier: ”Sandt eller falsk”, ”Udfordringen” og ”Tænk Højt”.
-I ”Sandt eller falsk” skal deltagerne svare på en række påstande om synet og øjensundhed.
-I ”Udfordringen” trækker hvert hold et kort, der angiver en opgave, som skal udføres – med fokus på udendørsaktiviteter.
-”Tænk højt” består af spørgsmål omkring vaner, når det kommer til udendørsaktiviteter og nærarbejde, herunder læsning og skærmtid.
-”Kig op” er beregnet til både børn og voksne i familien, vennegruppen eller skoleklassen.

https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/