Onsdag annoncerede den danske regering efter et topmøde med erhvervslivet, at grønne brændstoffer skal fylde mere i tanken hos biler og lastbiler i et forsøg på at indfri klimamålet for 2025. Fredericia er klar til at bidrage og spille en central rolle.
CO2-fortrængningskravet, som er fastsat til 3,4 pct. i 2023, vil stige til 5,2 pct. i 2025, 6 pct. i 2028 og 7 pct. i 2030. Dette krav er designet til at give brændstofleverandørerne incitamenter til teknologineutralt at anvende grønne brændstoffer og opnå en høj vugge-til-grav-reduktionseffekt.
– Det er glædeligt at se det høje ambitionsniveau, der blev præsenteret. Fredericia er afgørende for at være med til at løse den grønne omstilling i Danmark, så vi håber, vi kan byde ind i det, siger borgmester Steen Wrist (A).
Tommy Rachlitz Nielsen (C), formand for Klima-, Energi og Miljøudvalget, tilføjer.
– Det er fantastisk, at man fra regeringens side er klar til at understøtte udviklingen. Det er glædeligt. Det er med baggrund i det, at ADP har stiftet ADP Energy Infrastructure A/S og derfor skal arbejdet med infrastrukturen spille ind i fremtidens energi, så jeg er glad for, at det spiller ind i, hvad vi vil i fremtiden. Det spiller ind i visionen med grøn energi, siger Tommy Rachlitz Nielsen.
Rune D. Rasmussen, direktør i ADP A/S, understreger vigtigheden af brintinfrastruktur.
– Brintinfrastrukturen er én af forudsætningerne for, at vi kan yde et væsentligt bidrag til Danmarks høje klimamålsætninger. I Fredericia og Trekantområdet får vi brug for brint i store mængder, hvis vi skal forløse områdets store potentiale for at blive centrum for CO2, brint og grønne brændstoffer til omstilling af luftfartsindustrien og søfarten, siger havnedirektøren og fortsætter:
– Som havneinfrastrukturejer påtager vi os et stort samfundsansvar for at videreudvikle den relevante infrastruktur, som er nødvendig for, at vi i vores område kan blive Danmarks fremtidige omdrejningspunkt for grønne brændstoffer.
Fredericia og Trekantområdet ser ud til at være godt positioneret til at støtte regeringens mål om at øge brugen af grønne brændstoffer og bidrage til den grønne omstilling. Med lokal støtte fra politikere, energiselskaber og industrien har området et solidt fundament for at udvikle og implementere bæredygtige energiløsninger.
Udover brintinfrastrukturen fokuserer Fredericia og Trekantområdet også på at skabe synergi mellem forskellige energiteknologier og industrier. Samarbejdet mellem offentlige og private aktører vil være afgørende for at realisere potentialet i grønne brændstoffer og opnå de ambitiøse klimamål.
Et eksempel på dette samarbejde er etableringen af ADP Energy Infrastructure A/S, der arbejder på at udvikle infrastrukturen for fremtidens energi. Med denne nye organisation vil lokale aktører være bedre rustet til at møde udfordringerne i den grønne omstilling og samtidig skabe vækst og arbejdspladser i regionen.
Derudover vil Fredericia og Trekantområdet også fokusere på at udnytte områdets potentiale for at blive centrum for CO2, brint og grønne brændstoffer til omstilling af luftfartsindustrien og søfarten. Dette vil kræve en omfattende indsats for at udvikle nye teknologier, styrke eksisterende infrastruktur og skabe rammerne for en bæredygtig og fremtidssikret transportsektor.
Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer glæder sig også over regeringens udmelding og understreger den betydning, lokale samarbejder netop har haft i forhold til at forme politikken.
— Vi er en gruppe i CCUS-gruppen bestående af Ørsted, ADP, TEA, TVIS, Business Fredericia og CrossBridge Energy, som har arbejdet med anbefalinger til ministeriet. Vi kan med glæde konstatere, at man har lyttet til de seks gruppers arbejde i Danmark og nu gearer op for satsningen på vindmøller, Power-to-X og CO2-fangst, siger Kristian Bendix Drejer.