Efter en lang periode med fornyelse blev Landsoldatpladsen i Fredericia officielt genindviet fredag kl. 16:30. Mange mennesker var mødt op for at fejre begivenheden, herunder embedsfolk, politikere og interesserede fredericianere. Festlighederne startede med en koncert af 6. Juli Garden, hvorefter borgmester Steen Wrist (A) holdt en tale, der både reflekterede over pladsens historie og fremtid.

I sin tale nævnte borgmester Steen Wrist (A) pladsens historie og betydning for byen:

– Byens gymnasieelever danser her, når de har fået studenerhuen på. Så er der 6. Juli-traditionen. Nogen har fundet en sød pige eller dreng her. Pladsen har løbende ændret sig igennem i årene, og det er kun naturligt, at man tilpasser sig. Den danner nye minder, og jeg er sikker på, at den fortsætter med det. Pladsen er genkendelig og har forbedringer, der giver muligheder. Den er åbnet mere og inviterer indenfor, sagde Wrist.

Han fortsatte med at tale om byens kulturarv og planer for fremtiden.

– Vores kulturarv forpligter særligt. Vi arbejder også ved Kongens port. Vi vil have en sammenhængende sti langs hele volden. Der knyttes minder og følelser til de nye ting, og vi ønsker at skabe en by, hvor både historie og nutid er synlige og værdsatte, sagde Wrist.

Steen Wrist

AVISEN talte efterfølgende med Susanne Eilersen (O), formand for Bosætnings- og Turismeudvalget. Hun udtalte sig også om renoveringen og dens betydning for byens kulturarv.

– Det ligger i tråd med fæstningscenteret. Det kan ikke stå alene. Det vil være en del af det at få et fæstningscenter, fordi hele byen er et museum. Der er landsoldatpladsen varetegnet, så man skal have opbremsende af fæstningscenteret, men også byen. Det er vigtigt, at vi værner om vores historie, samtidig med at vi tilpasser os nutidens behov og krav.

Mange mennesker var mødt frem.

Hun fortsatte med at rose det færdige resultat.

– Landsoldaten er blevet flot, og der er åbnet op. Cigarfabrikken står skarpt som et bygningsværk, og vandtårnet kommer til sin ret. Det er en fantastisk flot plads, som man vil samle sig på henover sommeren. Pladsen vil både fungere som et samlingspunkt for lokale og som en attraktion for turister, der ønsker at opleve Fredericias historie og charme.

Arkitekt Erik Brandt

Fakta om fornyelsen

Den omfattende renovering af Landsoldatpladsen har kostet mange millioner kroner og har taget lang tid at gennemføre. Resultatet er imponerende, med fjernede hække og kantsten, udvidede græsplæner og asfalt erstattet af chaussésten. Projektet inkluderer også udvidelsen af Danmarksgade og en promenade for gående langs volden. A.P. Møller Fonden har doneret 35 millioner kroner til renoveringen af Fredericia Vold, hvilket har muliggjort projektet.

Udover æstetiske forbedringer har renoveringsprojektet også fokus på funktionalitet og tilgængelighed. Ved at fjerne kantstensparkeringen foran I.P. Schmidt Gården og rykke fortovet et par meter ud, bliver der plads til mere græsplæne og bedre adgang til pladsen for både gående og kørestolsbrugere. Handicapparkeringer vil fortsat være tilgængelige, men de vil blive flyttet rundt om hjørnet til Kirkestræde.

Desuden er skråparkeringen med snuden ind mod volden i Nørre Voldgade bag Seniorhuset I.P. Schmidt blevet inddraget, og der er blevet lavet en promenade for gående hele vejen langs volden. Dette tiltag skaber et mere sammenhængende og indbydende bybillede, hvor både lokale og besøgende kan nyde omgivelserne og slappe af.