Hvis du har mod på de mange timer i førersædet, er en kør-selv-ferie en nem, hyggelig måde at nå frem til din destination til sommer. Ud over, at du får set landskabet på en helt anden måde og får alt, hvad denne nostalgiske ferieform indebærer af motorvejsmad, is fra tankstationsfrysere og kaffepauser side om side med naturen – så giver det dig også meget større bevægelsesfrihed, når du når frem. For at det bliver en behagelig oplevelse, er det vigtigt, at du gennemgår din bil og indstiller den efter alle dine behov på en lang tur som denne.

Hvad er en god kropsholdning under kørsel?

Først og fremmest er det vigtigt, at din bil er indstillet, så du har mulighed for at sidde korrekt hele vejen. Men hvad vil det overhovedet sige? Hvis vi starter nedefra, så skal du f.eks. kunne nå pedalerne med let bøjede ben, så du har mulighed for at træde dem helt i bund – hvorfor du altså ikke skal være nødt til at strække benene bare for at kunne nå. Du skal også sidde, så du kan nå alle bilens knapper uden at strække dig, og du bør ikke ligge for meget ned, men sidde højt. Selen skal derudover hverken sidde helt oppe ved halsen eller falde ned under skulderen, og du skal kunne holde begge hænder på rattet med en lille bøjning i albueleddet.

Sådan indstiller du dit sæde korrekt

For at opnå alt dette er det vigtigt, at du ved, hvordan du indstiller dit sæde korrekt. For at finde den rigtige sædeplacering er det om at køre dit sæde frem og tilbage, indtil du kan nå pedalerne med let bøjede ben. Dernæst skal du tjekke, at denne afstand også lader dig nå alle knapper ubesværet og holde “klokken” halv ti og halv tre på rattet med en let albuebøjning – og at du sidder højt nok til at have optimalt udsyn. Hvis selen sidder for højt eller lavt på dig, og din bil lader dig rette placeringen af selens B-stolpe (fæstningen foroven), er det også en rigtig god idé at justere denne.

Hvordan bør spejle indstilles – og hvornår er de defekte?

Især, når du skal ud og køre på større veje, er det vigtigt, at dine spejle er indstillet korrekt, så du kan orientere dig. I deres guide til korrekt indstilling af sidespejlene i artiklen bilglas.dk beskriver Dansk Bilglas, at du skal kunne følgende ved korrekt indstilling af sidespejlene:

  • Se lidt af bilens side
  • Se lidt af vognbanen
  • Se så langt bagud som muligt

Derudover skal du selvfølgelig også have et bakspejl og som minimum et venstre sidespejl. Er du en af dem, der pakker så meget, at du ikke kan se ud af bagruden, er det dog lovpligtigt at have begge sidespejle – hvilket vil være et nemt krav at leve op til i langt de fleste biler. Tjek også alle spejle for evt. defekter, inden du tager af sted. Som denne artikel om nedbrud af sidespejle fra siden bildeleshop.dk beskriver, kan symptomer som reduceret sigtbarhed, raslen eller rokken under kørslen, langsomme bevægelser eller lignende være tegn på fejl på sidespejlet. Det er som regel kun nødvendigt med en komplet udskiftning af spejlet ved seriøse skader fra f.eks. uheld – men hvis det er nødvendigt at reparere på ledningsnettet, bør du opsøge et værksted.

Andet, der bør tjekkes inden ferien

Helt generelt anbefaler vi at tage et grundigt ferietjek af bilen, så du er sikker på, at alt er, som det skal være til din tur. Især for ældre biler vil et tjek af dæk, div. væsker, olie, vinduesviskere og vigtigere ting som bremser, batteri, støddæmpere, osv. kunne gøre en kæmpe forskel. Husk også at have lovpligtige ting såsom sikkerhedsveste, advarselstrekant, ekstra pærer – eller andet, som kræves ved lov i det land, du skal besøge – pakket og klar i bilen sammen med praktiske ting som værktøj, solskærme, nakkepuder, køletaske, skraldeposer, osv. Du vil hurtigt opdage, hvor meget sjovere lidt ekstra omtanke vil gøre din sommer. God tur!