https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/

Fredericia Kajakklub fejrede lørdag formiddag deres 90-års fødselsdag. De kunne glædeligt notere sig, at der var en kærkommen gave til at reparere skader ved klubben, der var sket i forbindelse med stormskader. I alt er klubben blevet tildelt 128.862,75 kroner.

Lørdag var en stor dag i kajakklubben. Flagene var sat frem allerede inden man kørte ned mod klubhuset på Øster Voldgade. Nede ved klubhuset, hvor omkring 50 medlemmer var mødt op til kaffe, kage og standerhejsning, var der rød løber i forbindelse med jubilæet, hvor der i aften er arrangeret en fest.

Tanja Langer.

Inden det kom så vidt bød formand Tanja Langer velkommen klokken 10:00. Det var en stor dag for klubben, der havde indbudt til 90-års fødselsdag, og som en gimmick i løbet af fejringen sætter “90 års fødselsdag” på skærmen, som man kender det fra nytårsaften, hvor den gamle film kommer i tv.

Tanja og flere af de andre medlemmer viste gamle billeder frem fra, hvordan klubhuset så ud, da kajakklubben blev stiftet tilbage i 1934. Dengang var klubhuset ikke så stort som i dag, og det er siden blevet udbygget i flere etaper, og fremstår i dag som et hyggeligt klublokale, der er tidssvarende, men hvor hyggen samtidig er bevaret med nostalgiske minder.

Foruden klubhuset er der også opmagasinering af kajakker. Der er forskellige typer alt efter, hvad det enkelte medlem foretrækker. Det er også muligt at købe ens egen kajak, så indstillingerne ikke skal tilpasses hver gang man skal på vandet, og for nogens vedkommende er det ret mange gange i løbet af et år.

– Der er nogen, der er ude at ramme omkring 1000 kilometer på et år, siger et medlem.

Et medlem, der havde været en tur på vandet.

Det sker eksempelvis ofte, at nogen tager madpakker med ombord i kajakken med noget at drikke, og så går turen ellers ud på vandet, hvor der hygges.

– Det er ikke alle, der bare giver den fuld smadder. Der er også nogen, der “bare” hygger, lyder forklaringen på, hvordan de forskellige medlemmer er.

At bevillingen på 128.862,75 kroner er faldet netop nu, er en ekstra god timing.

– Det er en rigtig god fødselsdagsgave, konstaterer Tanja Langer inden, et medlem viser stormskaderne, der er tydelige.

Flaget blev hejst.

En rampe, som klubbens medlemmer bruger til at få kajakken ned på stranden, er røget væk i forbindelse med stormene, og en del af terrassen er også gået i stykker. I alt er der plads til 84 kajakker hos klubben, hvor de 74 bliver brugt, og der skal være mulighed for at bære kajakkerne ned, og ligeledes mulighed for at køre kajakker ud fra båshuset og ned på stranden. Det skal foregå via hejseværk inde i bådhallen, med små vogne, og via rampen ud fra terrassen. Det er etableret således, at medlemmer, der ikke kan løfte kajakken selv, kan få den 25 kg kajak ned til vandet, men det er pt. ikke muligt grundet stormskaderne. Derfor falder pengene på et tørt sted.

Fællesskaber er blevet skabt

Peder Tind.

Med til fejringen af Fredericia Kajakklub var Kultur- og Idrætsudvalgsformand Peder Tind (V), der holdt en tale for de omkring 50 fremmødte, der stod på den del af terrassen ved kajakklubben, der ikke var ramt af stormskaderne. Tind fremhævede blandt andet de fællesskaber, der er blevet skabt i klubbens nu 90 års lange historie.

– Man skal huske at rose hinanden og det gode arbejde, I gør. Det I gør, tager vi ikke for givet; vi er stolte af en forening som jeres. At komme her og lykønske jer med jeres 90-års fødselsdag er jeg stolt. Når man kigger på de 90 år, er der mange oplevelser og minder, kammeratskaber på kryds og tværs, der er skabt i den her tid. Jeg ved, der er en stærk klubånd og fællesskab, der definerer jeres klub. Det er særligt, at man har eksisteret i 90 år. Tilbage i 1934, før jeg blev født, blev det her grundlagt af nogle kajakfolk, der havde en passion for at komme ud i naturen og se Fredericia fra vandet og dyrke kajak. Helt tilbage fra dengang og frem til i dag har der været fantasirige frivillige, der har løftet opgaven, siger Tind.

Det første klubhus til Fredericia Kajakklub blev ifølge Lokalhistorisk Arkiv bygget i 1935-36 af nogle af klubbens medlemmer, inden der i 1960 blev bygget et hus i sten. Den dag i dag fremstår klubhuset moderne, og med bevillingen fra Kultur- og Idrætsudvalget er det nu en 90 år gammel forening, der, når stormskader er udbedret, igen står helt skarpt og er klar til at skabe nye minder til den historiske klub.