Stormfloden var hård ved bade- og krabbebroen på Hyby Strand i Fredericia. I dag er dykkere ved at hive jernpælene op til broen, alt er smadret og ødelagt, og den bliver ikke erstattet i første omgang.

Flere brugere af Hyby Strands badebro i Fredericia har spurgt sig selv efter stormfloden om, hvad der skal ske med broen. Året rundt er der et liv uden lige på Hyby Strand, når alt fra børn til de ældste borgere nyder naturen omkring den populære strand. Her har badebroen været et samlingspunkt, men den nuværende bro er fortid. Det fortæller Lars Bak fra Fredericia Kommune.

– Vi er ved at bryde resterne af broen ned. Vi plejer at fjerne selve det “dæk af træ”, man går ovenpå, når vi rammer efterårsferien, men i år er hele broen totalskadet, hvorfor alt bliver fjernet helt nu. Vi plejer ikke at fjerne selve broens jernstativ. Det gør vi nu. Det er ødelagt, og vi kan ikke lave det. Den bliver derfor fjernet permanent, forklarer Lars Bak.

Den populære badebro er ved at blive fjernet permanent. Foto: AVISEN

Årsagen til ødelæggelsen af broen er drivtømmer fra stormen, der har ødelagt totalskadet broen.

– Stativet er smadret på havets bund. Det er revet i stykker. Den bro er ødelagt for altid, og så er det det. Derfor har vi sagt; fint, vi fjerner den. Det sker så i dag, hvor der er dykkere på at få sikre, at alle rester tages op fra havets bund, så badegæsterne ikke får noget i fødderne, siger Bak.

Kunne man ikke renovere broen?

– Nej, den er totalskadet. Alt er skævt og smadret. Held i uheld er der cirka 500 meter fra Hyby Strand, hvor den gamle restaurant lå, en ny badebro. Den bro er 40 meter lang, og i øvrigt meget flot. Der er dog ikke tale om en erstatning. Det er derimod nogle penge, vi har fået gennem Nordea Fonden og gennem Naturpark Lillebælt. Den er udformet som en formidlingsbro. Det handler om at formidle det marine liv og Lillebælt. Men den kan naturligvis bruges som badebro. På kysten sætter vi samtidig nogle bord-bænke-sæt op, hvor der kommer naturnøgler, som børn kan bruge, når de eksempelvis finder en blåmusling, så kan de kigge på pladen og læse beskrivelsen, siger Bak.

Hvad skal der så ske ved Hyby Stand nu, når I fjerner broen?

– Ja, så har man ikke en badebro derude, og jeg kan ikke svare på, hvad der skal ske nu. Men vi fjerner den, fordi den er totalskadet. Nogen vil tænke, at det er for ringe, at vi ikke tog den ind, men selvom vi havde fjernet træet på broen, så er det store problem den skade, der er kommet fra drivtømmer, og det kunne vi ikke have gjort noget ved. Der er et stort arbejde med at fjerne tømmer nu også. Så det med at renovere den, vil være en totalrenovering, og det vil svare til at købe en ny bro af samme model, slutter Lars Bak fra Fredericia Kommune.