Solen skinner ned over Fredericia. Lyden af glade tilråb fra det nærliggende badeland bryder den rolige stemning, mens AVISEN står i Minibyen, der er en miniatureversion af den rigtige by. Minibyen er en del af det større område Madsbyparken, som også rummer attraktioner som Fredericia Idrætscenter, Monjasa Park og Madsby Legepark.

I udkanten af denne summende Madsbypark, finder man en imponerende seværdighed, der drives med passion og omhu af Danske Seniorer. En lille by, som ligner byen den ligger i, fra en svunden tid. Inden ringveje og kanalbyer, før parcelhuse og legeparker, og lang, lang tid før der overhovedet var tænkt på dem som i dag, tager sig af den lille by.

Jacob Falkenby, leder af Madsbyparken, taler begejstret om det betydelige arbejde, seniorerne lægger i Minibyen. For uden deres arbejde og fortællinger, var intet af det muligt. Sammen med dem og Proaktiv, er der skabt noget helt specielt bag de små volde i det fjerne hjørne af det store område som Madsbyparken i virkeligheden består af.

– Danske seniorer drifter Minibyen og de gør det godt, vi har brug for hinanden, ellers tror jeg ikke det kunne lade sig gøre. Proaktiv, som håndterer det grønne område og passer og plejer hækken, har også en stor andel i at gøre dette sted til noget særligt. For her er virkelig fint, siger Falkenby og peger ud over området.

Danske seniorer bygger og vedligeholder de små huse i Minibyen. De er netop flyttet til Bakkehuset, hvor det detaljerede arbejde med at opføre disse små arkitektoniske mesterværker finder sted. Men det stopper ikke her. Minibyen og dens tilbud er konstant under forandring.

For børn er minibyen noget helt særligt, for hvor kan man ellers læne sig på hustage eller kigge ind af vinduerne på første salen af et gammelt hus. Når man går rundt, kan man ikke undlade at føle sig som en kæmpe, midt mellem alle de små huse og bygninger.

– Vi har ændret lidt på ideen med Madsbytoget. Det er blevet en smule dyrere, men nu er der fri entré i Minibyen, når man køber en billet. Samtidig har som noget helt nyt, gjort ruten længere, således man får lyst til at stå af og gå en runde i de små gader. Vi oplever allerede, at mange flere står af her, allerede nu, på tre weekender, har vi haft samme antal gæster som er stået af toget og gået i minibyen, som vi havde hele sidste år, forklarer Falkenby.

Med flere forskellige ændringerne og teknologiske muligheder, satser Madsbyparken på at fordoble eller tredoble de tidligere gæstetantal.

– Vi har sat et mål som vi tror vi kan nå, det er noget højere end normalt, nemlig 15.000 gæster denne sæson. Normalt har vi mellem 6.000 og 9.000 gæster om året, så det kan principielt blive en tredobling, fortæller Falkenby, entusiastisk.

Et af de nye trækplastre, som skal til at bringe nyskabelse ind i minibyen er introduktionen af et nyt stort interaktivt element: et ‘levende by’-spil, som de forventer at lancere i testversion i begyndelsen af juli.

– Hvis man er en familie på fire, så får man udleveret en slags kikkert. Når man så går og kigger gennem kikkerten så bliver hele området til et spil. Projektet er blevet muliggjort takket være et generøst bidrag fra Google, og det vil blive implementeret af det Københavnske firma No Parking, og det har selvfølgelig været i udbud, men de er virkelig dygtige. En slags mester i at fortæller historier på nye måde, de har arbejdet med flere danske og udenlandske museer og hjulpet dem med at formidler historier, fortæller Jacob forventningsfuldt.

Men der er stadig meget arbejde at gøre, især med hensyn til renovering af havneområdet, som skal være en del af det nye spil. De søger nu fondsgivere til at hjælpe med at finansiere denne del af projektet, der er estimeret til 200.000 kroner.

– Placering og geografi er tæt på at være helt rigtig, hvis man sammenligner med den rigtige by, det vil være oplagt at havnen bliver renoveret. I vor tid er det så væsentlig del af Fredericia, det har den sådan set altid været, derfor giver det mening hvis minihavnen kunne blive frisket op, siger Falkenby og forsætter.

– Helt som når et hus mangler, så er det fordi det er under renovering – ligesom man renoverer sit eget hus derhjemme, så gør seniorerne det også her. De har dog den fordel, at de kan tage hele huset op, og slæbe det med på værkstedet i Bakkehuset. Der bliver nye huse til og gamle genopfriskes, forklarer Jakob, mens han kigger på hvad der må være en miniature-kælder.

Så mens solen skinner, vandet plasker i badelandet, og børns latter fylder luften, kan du tage en tur til Minibyen. Gå en tur gennem gaderne, beundre miniaturehusene og fordybe dig i en verden, der er skabt med både hænder og hjerter. Har du en lille størrelse med, så kan de for en gangs skyld også føler sig som kæmper, og falder de i voldgraven, så kan de bunde.

Om Minibyen:

Den Historiske Miniby viser Fredericia købstad i 1849 med de lige gader, og lave huse omkranset af en grøn vold. Alt – huse, gader, voldanlægget og byens areal – er genskabt i størrelsesforholdet 1:10 så præcist som muligt.

I 1983 besluttede Fredericia Kommune at opføre Den Historiske Miniby. I respekt for det sejrrige udfald den 6. juli 1849 besluttede byrådet, at Den Historiske Miniby skulle afspejle Fredericia købstad i dette år. Minibyen omfatter både Fredericia Fæstning og byen. Voldanlægget blev bygget under Frederik III i 1650’erne og omfatter på landfronten 7 hele og 2 halve bastioner samt et lavere forsvarsværk ud mod kysten. Hele voldanlægget kan ses i fuld udstrækning i Den Historiske Miniby.