Der er halvandet år til kommunalvalget, og der spekuleres i forskellige scenarier i Fredericia, hvor de blå håber at tippe magtbalancen. Hvis der kan tælles til 11 borgerlige mandater, hvem skal så være borgmester? Det har Fredericia AVISEN spurgt de borgerlige partier om.

Liberal Alliance, der ikke sidder i byrådet for nuværende, har tonet rent flag. De vil pege på en blå borgmester, hvis der kan tælles til 11 mandater på den borgerlige fløj. Med det tidligere byrådsmedlem, Christian Jørgensen, i spidsen håber det fremadstormende parti at stryge ind i byrådet og sætte deres aftryk med borgerlig politik, og de tager også gerne borgmesterkæden selv.

– Jeg ser gerne, at de borgerlige stemmer arbejder. Jeg kunne også finde på at kaste mig selv i puljen, når du spørger, men det hele handler ikke om borgmesterstolen. Jeg vil derimod gerne stå på mål for, hvad man siger før og efter. Der skulle gerne være en form for linje, symmetri og troværdighed i det. Liberal Alliance har derfor også et klart budskab til vælgerne; hvis der er 11 borgerlige valgte politikere efter valget, så skal vi gå efter at få borgmesterposten. I Liberal Alliance peger vi så også på en blå borgmester, det er tindrende klart, og kan vi få de andre borgerlige partier til at sige det samme, så er der et troværdigt budskab. En erklæring til vælgerne i Fredericia om, at der er et alternativ. Sker der så det, at der kommer en stemmeforskydning, hvor SF og Enhedslisten bliver styrket så meget, at det opvejer en socialdemokratisk tilbagegang, så er det klart, at vores mandater vil komme i spil de steder, hvor vi kan sætte nogle aftryk. Vi vil hellere med i et samarbejde i en eller anden bredde. Det behøver ikke være 21 medlemmer, siger Jørgensen.

Allerede nu er der indgået et borgerligt valgforbund. Med i det er Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti. DF er også klar i mælet, når spørgsmålet går på, hvem der skal peges på, hvis der er borgerligt flertal.

– Det står i vores valgforbund, at vi kigger inden for vores valgforbunds rammer først. Det giver god mening at kigge på, om vi kan pege på en. Når man er i valgforbund, er det fordi man har mest til fælles, selvom det ikke er alt, man er enige om, siger DF’s gruppeformand, Susanne Eilersen.

Når spørgsmålet går på, om Susanne Eilersen vil pege på det borgerlige parti, der fik flest stemmer, til at varetage borgmesterposten i tilfælde af flertal, er hendes svar også klart:

– Det må være udgangspunktet for dialogen. Jeg ved, at man skal have 11 til at bakke op om én. Jeg vil pege på den, hvor vi får mest politik igennem. Det er ikke kun mennesker og partiets størrelse, der afgør det altid, siger Eilersen.

De Konservatives gruppeformand, Tommy Rachlitz Nielsen, ønsker ikke at spekulere i nogen af spørgsmålene vedrørende valget.

– Jeg har ikke nogen kommentarer til det for nuværende, da vi har travlt med vores nuværende byrådsarbejde, og der er halvandet år til valget, hvor meget stadig kan ske, siger Rachlitz.

De borgerlige partier har traditionelt gået i valgforbund med hinanden, men endnu har Venstre ikke meldt ud, hvem de indgår i valgforbund med, og partiet ønsker heller ikke at pege på den ene eller anden i tilfælde af forskellige scenarier.

– Venstre stiller med et stærkt kandidathold og med mig som borgmesterkandidat, det er der sådan set ikke noget nyt i. Hvordan mandaterne fordeler sig, må vi tage bestik af til den tid, da det er svært at spå halvandet år ud i fremtiden. Og hvem der ender med at blive Fredericias næste borgmester efter et valg, afgør vælgerne og de efterfølgende forhandlinger. Vi forbereder os grundigt frem mod et valg, og for nuværende er der ikke taget en endelig beslutning om valgforbund, men det kommer vi naturligvis til at gøre, når tid er, siger Peder Tind, der er valgt som partiets borgmesterkandidat.

Ligesom Konservative fokuserer Venstre også på det daglige byrådsarbejde for nuværende, fremfor at kommentere på mulige scenarier.

– I Venstre er vi optaget af de mange opgaver, der fortsat ligger for os i denne indeværende periode, og der er rigtig meget, vi fortsat skal gøre, inden vi møder vælgerne til november næste år. For os er det vigtigt, at Fredericias udvikling kommer i første række, og det er det, vi er meget optaget af. Resultatet af valget til næste år kender ingen, men i Venstre er vi naturligvis klar til at tage det ansvar, vælgerne giver os mandat til, forklarer Peder Tind.

Et ubesvaret spørgsmål i forhold til de borgerlige partier er Karsten Byrgesen, der meldte sig ud af Nye Borgerlige tidligere på året, og siden har partiet opløst sig selv lokalt. Nu nuværende har Byrgesen ikke meldt noget ud, og det kan kaste endnu en bold i luften med, hvor de borgerlige partier står henne i forhold til kommunalvalget i 2025.