Det kræver sit at pleje et fodboldbane. Uddannelsen som groundsmand tager typisk 3,5 – 4 år afhængig af, hvor man er i systemet. I snart ti år har Henrik Hvildshøj Lindberg beskæftiget sig med de grønne baner. Det er en passion.

Henrik har en fortid som greenkeeper, men golfbanen er blevet skiftet ud med fodboldbanen nu. Foto: AVISEN

Byens 1. divisionshold, FC Fredericia, har hjemmebane på Monjasa Park. Henriks Hvildshøj Lindberg opgave er at pleje banen, så den matcher til fodboldklubbens behov. I sommerperioden slår Henrik oftes græsset tre gange i ugen, og er der kamp om søndagen, får græstæppet endnu en tur på kampdagen. Dertil kommer det, at der skal repareres skader på banen, som opstår i kampens hede. Det er især i denne periode af kalenderåret, at Henriks arbejde kommer til sin ret med efterårets indtog, er der traditionelt dårligere baner i Danmark.

– Man kan laver “propper” i jorden. Så bryder man overfladen, så vandet kan trænge ind. Jeg har også smidt små granulater ind. Det er nu man virkelig skal passe banen. Det skal man helt frem til maj grundet årstiden, hvor vi går får lavere temperaturer, forklarer Henrik Hvildshøj Lindberg.

I forhold til vedligeholdelse af Monjasa Park er det Henrik selv, der tager teten.

– Klubben vil bare have, at græsset ser godt ud, men de kan også komme og sige, at det ikke ser godt ud, og så må jeg forklare, hvis der er sket noget, som er årsagen til det, siger Henrik.

I pausen mellem kampene på Monjasa Park “hakker” Henr

Til gengæld er Henrik lydhør, når det kommer til selve kampdagen, hvor han er manden, der styrer vandingsanlægget.

– De plejer gerne at ville have vand på før kampen og i pausen, men det har ikke noget med banen at gøre. Det er i forhold til bolden, der ganske enkelt kan spilles hurtigere rundt, når banen er vandet, forklarer han og siger med et grin:

– Sidste gang blev jeg spurgt: Hvorfor vander du? Ja, det havde spillerne så bedt om, siger han.

Når der er kamp, er Henrik til stede på Monjasa Park – det er en del af hans arbejde. Han skal ind på grønsværen i pausen og går rundt og “hakker” i banen for at udbedre skader, der måtte være opstået.

– Det er typisk, hvis der har været noget med hælen på en støvle, eller hvis en spiller er skredet lidt. Så kan jeg gå ind og lave det værste, så banen er nogenlunde igen. Hvis det er en aftenkamp er det ikke sikkert, at jeg lige får set det hele, og så ordner jeg det jeg lige ser i pausen, og så tager jeg resten dagen efter, siger Henrik.

Hvis man har set Parkens (Landsholdets hjemmebane i København red.) græstæppe skal man ikke frygte, at Monjasa Park kommer til at ligne det, siger Henrik. Han kommer med en forklaring på, hvad der formentlig er sket.

– Det har noget med koncerter at gøre, og at der er kommet nyt græstæppe. Så var der noget, som skulle gøres med gødning bagefter og det er den mest sandsynlige forklaring på det, fortæller Henrik.

Græstæppet på Monjasa Park regnes for et af de bedste i NordicBet Ligaen. Foto: AVISEN

Et skifte af græstæppet på Monjasa Park kan også snart komme på tale – det er dog ikke kun op til Henrik Hvilshøj Lindberg at bestemme, da det hører ind under det kommunale budget.

– Sidste gang det blev omlagt er for tre år siden. Jeg kunne egentlig godt tænke mig, at vi “skræller” banen op og sår nyt græs. Det tager en måned, og vil være noget, som man skal gøre om sommeren. Gør man det om vinteren, vil der skulle lamper op som i et gartneri. Jeg har ladet mig fortælle, at det koster omkring 40.000 kroner i døgnet for den slags lamper, så den løsning er ikke billig, siger Henrik med et smil.

Henrik Hvilshøj Lindberg tiltrådte som såkaldt “Teamleder” i Madsbyparken den 1. juni 2022, og inden da har han i en del år været greenkeeper. Inden, at Henrik blev groundsman i Madsbyparken var han i en årrække greenkeeper i Give Golfklub, og han fortæller, at det har krævet lidt tilvænning, da det ikke er samme former for skader, der skal ordnes på et fodbold græstæppe og en golfbane.