Jublen ville ingen ende tage torsdag aften. FHK kvalificerede sig til pokalturneringens Final4, da de i kvartfinalen vandt 26-22 på hjemmebane mod Skanderborg AGF Håndbold. Klubbens træner, Gudmundur Gudmundsson, kalder det et eventyr.

Sidst FHK var med i det absolut fineste selskab i pokalturneringen var tilbage i 1981/82-sæsonen. Dengang vandt Fredericia KFUM pokalturneringen efter en finalesejr mod Helsingør i Helsingørhallen den 24. april.

I dag er formatet et andet for pokalturneringen, der afvikles som et Final4-stævne med semifinale og finale i samme weekend, og i samme arena til et stort stævne med deltagelse af de sidste fire hold i pokalturneringen. Dem er FHK nu iblandt efter i flere år at have været tæt på at komme med i det fine selskab. Muligheden glippede for to år siden, da holdet ikke kunne stå for presset og tabte kvartfinalen med 34-28 på hjemmebane til Mors-Thy Håndbold.

Torsdag kunne ligne en kamp af samme karakter. I hvert fald var FHK i store vanskeligheder i løbet af første halvleg, hvor holdet flere gange var bagud med tre mål og spillede med stor fejlmargin angrebsmæssigt. Samtidig havde FHK ikke styr på defensiven i de sidste 20 minutter af første halvleg. Via en slutspurt endte FHK dog med at få udlignet til 12-12, og i anden halvleg var der ingen tvivl: FHK var det bedste hold på dagen og vandt med 26-22.

– De lavede ti mål i de sidste 15 minutter af første halvleg. Forsvaret i anden halvleg var verdensklasse. I hele kampen havde du kun 30 skud, tror jeg. Det er meget få skud. Det var en fanatisk kamp, der ikke var nem, men vi har kæmpet med sygdom. Jeg kunne se det på spillerne: de var ikke på toppen. Det var svært at komme igennem. Stoklund blev skadet undervejs, og kræfterne begyndte at slippe op, men vi kom igennem det. Det var en utrolig svær kamp at sætte Jonas Kruse ind i; han gjorde det meget godt. Kruse spillede fantastisk og styrede spillet virkelig godt og tog ansvar. Han har trænet med længe, kender vores system, og har trænet godt længe, og nu fik han chancen, siger Gudmundur Gudmundsson.

https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia

Netop skaden, som Gudmundsson omtaler, endte med at få stor indflydelse på kampen. Stoklund udgik, og ind kom 21-årige Jonas Kruse, der brændte banen fuldstændig af med seks mål på syv forsøg. I virkeligheden lignede det et held i uheld, at det skete.

– Det er sådan, at Stoklund har spillet godt i syv mod seks. Det kan man ikke tage fra ham. Han er vigtig for os, også med straffe, og så bliver han skadet, og det kan ske. Det var derfor fantastisk, at Kruse kom ind, konstaterer Gudmundsson.

I sin trænerkarriere har Gudmundsson prøvet meget, men at se en spiller brænde banen af på den måde, som det er tilfældet for Kruse, i den første kamp, hvor han reelt set får chancen, er ikke noget man ser ofte.

– Jeg har gjort det før, men det er ikke tit det sker. Han tør og tager ansvar, og han har trænet godt som playmaker for os i flere måneder. Han har vist til træning, hvad han kan, og har et godt skud, siger Gudmundsson.

Den islandske træner blev hentet til FHK op til sidste sæson. I den første sæson hentede han den første DM-medalje til Fredericia i 43 år, og i denne sæson er det lykkedes ham at få holdet med i Final4 for første gang, og for første gang siden 1982 spiller holdet med om pokaltitlen.

– Det er et eventyr. Det startede for alvor i sidste sæson, og vi har gjort noget her som Fredericia ikke har opnået før. Vi er meget stolte og glade for den præstation. Det er stort for fansene og klubben. Vi har spillet 14 kampe, vundet 12, spillet en uafgjort og tabt en, men tager du hele året 2023 med, har vi gjort det utrolig godt. Vi viser håndbold-Danmark, hvad vi kan, fortæller Gudmundur Gudmundsson.

Kan I vinde Final4?

– Vi går efter at vinde den første kamp, og lykkes det, er alt muligt, men vi tager et skridt ad gangen. I sportens verden er alt muligt, men inden vi skal til Final4, har vi også nogle ligakampe at se til, slutter han.

I semifinalen til Final4 møder FHK GOG. Den kamp blev der trukket lod til efter torsdagens semifinale mellem Aalborg og Skjern, der blev spillet efter FHK’s kamp.