Grundlovsdagen i Fredericia blev fejret i de historiske omgivelser i Museerne i Fredericias gård. Arrangementet, der var arrangeret af Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale, og SF, blev indledt klokken 14:00, men allerede inden starten, kunne man på den solbeskinnede dag, mærke en summen af forventning og lugten af tobaksrøg i gården.
Lokalformand for Socialdemokratiet, Mads Funding, bød velkommen og præsenterede dagens program, der startede ud med fællessangen “Danmark for folket”.
Karina Lorentzen, folketingsmedlem fra SF, var den første til at tage ordet.
– AI, kunstig intelligens og sociale medier er alt sammen noget, vi skal tage alvorligt. Hvis ikke vi regulerer og kræver gennemsigtighed, kan det underminere demokratiet. AI og sociale medier giver uanede muligheder, men som de siger i Spiderman: ”With great power comes great responsibility.” Og det ansvar har techudbyderne ikke taget. Det bør de i et demokrati, hvis ikke borgernes rettigheder skal trædes under fode. For nylig spurgte jeg MyAI på Snapchat, om den ville lave et indlæg om, hvordan vi bedst forbyder AI-venner. Ved I, hvad den svarede? Den svarede, at den ikke ønskede at forbyde nogen AI-venner, og derfor ville den ikke lave indlægget, sagde hun blandt andet.
– Ligesom vi passer på børn i trafikken, skal vi også passe på dem, når de færdes digitalt. Og måske også voksne, men først og fremmest børn. For de har ikke erfaringen til at være kritiske og se, hvad de udsættes for.
Næste taler var folketingskandidaten fra De Radikale, Finn Hartvig Nielsen. Han sagde bland andet:
– Folket skal altid komme først. Vi får ofte kun en version af sandheden præsenteret for os, og vi bliver udsat for politiske dommere. Det er klare eksempler på, hvor skrøbeligt vores demokrati kan være. Jeg mener, at det er vigtigt at anerkende, at vi alle er en del af demokratiet, og at vi har et ansvar. Statsborgere kan holde administrationen ansvarlig, og dette kan ske gennem en stemme.
Dernæst fulgte en pause inden, at Carsten Jørgensen fra Enhedslisten Fredericias bestyrelse var den næste taler. Han brugte sin tid på podiet til at reflektere over den tone, der præger vores politiske samtale, både på sociale medier og i det virkelige liv. Han påpegede, at der er “en kultur med det er nemmere at gå efter manden end bolden” og opfordrede til mere civiliseret debat:
– Opfører man sig ikke ordentligt på et værtshus ryger man ud, men i politik kan man sige noget når og hvor som helst, sagde han blandt andet.
Sidste taler var Folketingskandidat fra Socialdemokratiet, Andreas Dyhrberg Andreassen. Han fremhævede de pres, der hviler på vores demokratiske rettigheder i dag:
– Demokratiet er under pres. Det gør ondt at sige det på en festdag som i dag, hvor vi netop fejrer Grundloven, og i Danmark dermed også vores demokratiske rettigheder, der er opnået gennem historiske kampe, sagde han og fortsatte:
– Vi lever i en tid, hvor vores grundlovssikrede rettigheder er kommet under voldsomt pres. Det er kommet udefra under globaliseringen, hvor en bølge af teknologiske redskaber de sidste 30 år har forvandlet vores demokrati.
Tiden i dag er noget andet end for bare fem år siden. Tonen, som Carsten Jørgensen nævnte, var også noget Andreassen kom ind på.
– Vi ser det i kommentarsporene på de sociale medier. Vrede, frustration og latterliggørelse er blevet acceptable former for debat, og det er sørgeligt. Det skaber konflikter og i den sidste ende mindre at være sammen om, sagde folketingskandidaten, som slutteligt kom ind på den aktuelle krig:
– Ukraine-krigen har ændret vores sikkerheds politiske udsigtspunkter, og med disse ændringer skal vi være klar til forsvare vores værdier og samfund.