Både lørdag og søndag kunne fredericianerne opleve et usædvanligt syn: En gammel bus kørte rundt i byen. Lørdag var det en kort tur med deltagere fra jazzfestivalen, og søndag var det en inviteret forsamling, der kom på en guidet tur rundt i Fredericia med Jørgen Spetzler som turguide.

Bussen blev bygget i 1934, og i 2019 købte Ehlert Schytt fra Struer den nostalgiske bus, som i weekenden kørte rundt i Fredericia. Det kom i stand, da Jørgen Spetzler kender Ehlert, der er fætter til formanden for Fredericia Jazzklub.

– Vi var sammen med ham og hans kone, og så talte vi om det blå turisttog. Han sagde, at Fredericia er kommet frem i skoene og foreslog, at vi kunne lave en bustur, hvor jeg fortæller om byen, siger Jørgen Spetzler.

Den udvalgte skare, der havde fået en tur i bussen. Foto: AVISEN

Den omtalte guidede tur startede ved Fredericia Banegård søndag kl. 11 Den gamle bus parkerede, og så gik turen rundt i den solbeskinnede Fæstningsby. Chauffør Ehlert satte først kurs mod byens centrum, hvor Jørgen fortalte om alt fra det historiske voldanlæg til den nye Kongens Port og det kommende Fæstningscenter. Undervejs blev der kigget på af forbipasserende, som Spetzler smilede og vinkede til. Da turen var gået forbi Voss-grunden, blev kursen sat mod den anden ende af Fredericia. Brintfabrikken Everfuel var blandt andet på ruten, og også området omkring Hejse Kro, som er under forvandling, blev besøgt. Også Taulov Dry Port, Google og de øvrige virksomheder i Taulov-området kørte bussen forbi.

Da bussen er fra 1934, kan den ikke køre mere end 60 kilometer i timen. I alt var der 16 passagerer ombord i bussen, som bærer præg af en gammel, charmerende stil.

Ehlert og konen foran bussen. Foto: AVISEN

Kørte i mange år på Samsø – men også i Fredericia nu

Jørgen Spetzler fortæller, at bussen blev købt af Ehlert Schytt i 2019. Inden da havde den skabt mange minder på Samsø og har medvirket i Dirch Passer-filmen “Bussen”.

– Bussen blev bygget i 1934, så det er mange år siden. Hvis vi leger med tanken, skulle den fra Jylland til Fyn krydse med færgen, da den gamle Lillebæltsbro ikke var færdig. Den har kørt på Samsø i mange år, og i 2019 fik Ehlert mulighed for at købe bussen og vedligeholder den selv. Han elsker den gamle bus, siger Jørgen Spetzler.

En ny og en gammel bus. Foto: AVISEN

Bussen blev fragtet til Fredericia på en trailer og var klar til at køre rundt i weekenden.

– Planen var, at bussen skulle have kørt en formiddagstur med jazz-folkene lørdag, men triathlon-stævnet gjorde det svært at køre rundt i byen. Så de fik en kortere tur. Vi tog en længere tur med andre, først inde i byen, og så kørte vi ud og så brintfabrikken og derefter ud mod Hejse Kro for at se nybyggeriet, videre til Taulov, Google og besøgte Lindely Vingård. Gæsterne fik smagt et glas, og så spiste vi en god frokost inde i Fredericia bagefter, siger Spetzler.

Jørgen Spetzler er pensionist men nyder blandt andet at agere turguide, når turisttoget kører rundt i Fredericia i sommerperioden. Nu kan det tænkes, at bussen bliver en fremtidig mulighed for ham.

– Det kan tænkes, at bussen kommer tilbage, da Ehlert synes, at Fredericia er en fantastisk by. Pludselig kan der komme ture, så byens borgere kan prøve den. Han synes, at udviklingen er formidabel, fortæller Jørgen Spetzler.

Lørdag var jazz-folket i bussen. Foto: Privat

I mange år stod Spetzler i spidsen for Spetzler Optik, som han var syvende generation i familien bag. Han kender derfor til udviklingen i Fredericia.

– Det er fantastisk, hvad der sker. Man stod i stampe i en del år, men efter musikakademiet, kanalbyen og andre tiltag løftede byen. For mig som fredericianer er det dejligt at opleve. Med sådan en bus er der mildere betingelser, så det er ikke noget problem, siger Jørgen Spetzler.

Turen gik også forbi den jødiske kirkegård. Jørgen Spetzler elsker at fortælle, om Fredericia og i fremtiden kan det måske ske igen i “Bussen”. Foto: AVISEN

Den gamle dame fra 1934 har i alt 134 hestekræfter, og i fremtiden vil man måske komme til at opleve den igen i Fredericia.