Når man besøger højhusene på Lumbyesvej og Rygårdsvej i Fredericia, er det svært at forestille sig, at dette smukt anlagte boligområde engang kunne have været en losseplads. Men det er præcis, hvad der siges i en gammel historie om dette sted. Den unikke blanding af natur, moderne boligkomfort og historisk arkitektur vidner om et område, der har gennemgået en bemærkelsesværdig transformation.

Inspektør Simon Døssing fra Boligkontoret Fredericia, har brugt meget tid i området, og han har efterhånden har fået et helt kærlighedsforhold til blokkene.

– Bygningerne er tegnet af Billund Arkitekterne, der også har designet de første to bygninger på Jernbanegade, og endda skabte en lejlighed for sig selv på øverste etage dernede. Bygningerne blev opført af LAB, inspireret af Bellahøj og bygget cirka på samme tid, dengang i 50’erne, forklarer han.

Arkitekturen er typisk for tiden, om den er indbydende eller ej, så er samligen af blokke på Lumbyesvej og Rygårdsvej blevet et varetegn som de fleste kender.

– De er bygget i beton og ser ud som beton nu engang gør, for et år siden fik vi dem heldgivis renset. Det har hjulpet meget, nu er de flotte og hvide, og ikke kedelige og grå, fortæller Døssing.

Farveskiftet har gjort meget og bidraget til at gøre bygningerne mere indbydende, mens den grundlæggende struktur stadig bevares. Her i 2023 er de måske næsten blevet tidsvarende igen, sammen med alle de andre betonbygninger i storbyerne.

Boligkontoret Fredericia, har taget sig af den omfattende renovering. De har lagt stor vægt på at bevare områdets historiske karakter, samtidig med at de har tilføjet moderne faciliteter og bekvemmeligheder.

– Vi er sat i verden for at lave bedre og billigere boliger, lejligheder her er et af de bedste eksempler på det, siger Døssing med et smil.

Fra det højeste punkt af bygningen udfolder der sig en panoramaudsigt, der er intet mindre end storslået. Udsynet strækker sig over en endeløs serie af hustage, der samler byen i et harmonisk visuelt mønster. Mod syd dominerer den robuste Lillebæltsbro horisonten, et imponerende vidnesbyrd om menneskets tekniske formåen.

På de klareste dage træder Æbelø frem mod vest, en naturlig skønhed der udstråler ro og majestætisk grandeur. Herfra, fra denne høje udsigtspost, får man virkelig en fornemmelse af stedets særlige placering og skønhed.

– Men man skal være klar på højder, heroppe, 11 etager over jorden, er der intet gelænder, og man kan næsten få fornemmelsen af, at huset svajer en smule i vinden, bemærker Døssing.

Og det er ikke kun udsigten, der gør denne bygning så speciel. Døssing fortsætter: – Lysvekslingen er noget særligt. I dag er det meget lyst og varmen gør det næsten lidt diset, men når vejret er klart, er det som at kigge ud på et levende fotografi.

Højhusene byder dog ikke kun på bemærkelsesværdige bygninger og en enestående udsigt. Området mellem bygningerne har også gennemgået en betydelig transformation.

– Vi slår kun græsset to gange om året for at give plads til vilde blomster og lade naturen gå sin gang, Dette skaber et unikt udendørs miljø, der er i konstant forandring, siger Døssing.

Også dyrelivet blandt højhusene er et syn for sig. Med 12 robotplæneklippere, eller som Døssing kalder dem, “ulønnede medarbejdere,” der hjælper til med at holde området pænt, er der altid noget at se på.

Selvom bygningerne er opført af store elementer, er der ikke nødvendigvis tager højde for lydisolering dengang da de blev opført, men som vi gør rundt på gangene skaber det mest af alt bare en følelse af fællesskab og naboskab.

Gennem sin unikke blanding af historisk arkitektur, moderne bekvemmeligheder og et vildtvoksende udendørs miljø, tilbyder Lumbyesparken et usædvanligt og attraktivt sted at bo.