SKOLE. 425 elever i Fredericia Kommune bestod sidste år ikke afgangsprøven i både dansk og matematik. Kommunen er dermed en af landets mest udfordrede, men arbejder målrettet på forbedringer, fastslår formanden for Børne- og Skoleudvalget.

17,6 procent af eleverne i Fredericia Kommune dumpede sidste år folkeskolens afgangsprøve i enten dansk eller matematik. Det er langt over landsgennemsnittet på 11,8 procent og placerer kommunen som en af de dårligst præsterende i Trekantområdet.

Tallene, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har offentliggjort, bekymrer analysechef Emilie Damm Klarskov, der kalder udviklingen »et samfundsproblem«. Særligt elever fra socialt udfordrede hjem rammes hårdt.

»Unge, der ikke kan læse, skrive og regne tilstrækkeligt, har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Hvis vi ikke vil efterlade en stor del af vores unge på perronen, kræver det investeringer i folkeskolen,« siger hun.

Fredericia hårdt ramt socialt

Fredericia Kommunes udfordringer hænger ifølge formand for Børne- og Skoleudvalget, Ole Steen Hansen (S), sammen med kommunens socioøkonomiske profil.

»Det er tal fra sidste år, og de afspejler en udfordring, vi kender godt. Fredericia er socioøkonomisk ramt. Vi er den niende fattigste børneby i Danmark, og det betyder naturligvis noget for resultaterne,« forklarer Ole Steen Hansen.

Han understreger, at der er en vilje til at gøre noget ved problemet, men økonomien sætter visse grænser:

»Burde vi bruge flere penge på folkeskolen? Ja, det synes jeg bestemt, men vi er dem, vi er. Økonomien gør det vanskeligt, hvis der ikke kommer flere penge i maskinen. Derfor arbejder vi også med regeringens ekstra midler, som vi nu får del i,« siger han.

Målrettede initiativer skal skabe forbedringer

Udvalgsformanden fremhæver især arbejdet på Ullerup Bæk Skolen som et eksempel på, at målrettede tiltag kan skabe konkrete forbedringer:

»På Ullerup Bæk Skolen har man lagt gode planer, og de har allerede vist resultater. Nu skal vi evaluere, hvordan tiltagene virker på tværs af kommunen. Men vi skal huske, at sådanne resultater typisk først viser sig tydeligt efter flere år,« forklarer han.

Han fortæller desuden, at der netop har været afholdt et konstruktivt møde med skolebestyrelserne, hvor den fælles målsætning om bedre resultater blev drøftet grundigt.

Godt samarbejde og hårdt arbejde på skolerne

Ole Steen Hansen understreger, at både lærere og pædagoger gør en stor indsats for at løfte eleverne:

»Jeg synes virkelig, der bliver knoklet ude på skolerne. Lærerne og pædagogerne gør det godt, og vi gør alt, hvad vi kan fra politisk side. Vi har også en god aftale med lærerne, der giver gode betingelser for undervisningen.«

Samtidig erkender han, at den nuværende økonomiske model ikke nødvendigvis fordeler midlerne retfærdigt nok mellem skolerne:

»Den nye økonomimodel er ikke altid helt fair, og det er noget, vi skal arbejde på nu. Det er vigtigt, at økonomien på skoleområdet bliver mere retfærdig,« siger han.

Forventer fremgang på sigt

Selvom situationen lige nu er bekymrende, har Ole Steen Hansen et håb om, at indsatsen over tid vil forbedre resultaterne.

»Vi forventer at se forbedringer i de kommende år. Ingen ønsker at efterlade eleverne, og alle har en klar ambition om at løfte Fredericias skoler,« siger han.

FAKTA:

  • 17,6 procent af Fredericias folkeskoleelever bestod ikke dansk eller matematik ved sidste års afgangsprøver.
  • Landsgennemsnittet ligger på 11,8 procent.
  • Fredericia Kommune ligger højt på listen over socioøkonomisk udfordrede kommuner.
  • Regeringen har afsat ekstra midler til intensiv undervisning, hvoraf Fredericia Kommune vil få en andel.

Læs også vores første artikel om undersøgelsen