Camilla Witt er parasvømmer. Hun er en af de bedste i landet, men havde det ikke været for Fredericia Eliteidræt og idrætsfondens støtte, var det umuligt at konkurrere på det niveau, hun gør.

20-årig Camilla fra Fredericia har diagnosen cerebral parese (CP), som er et handicap forårsaget af en hjerneskade sket i fostertilværelsen eller den tidligere barndom. Blandt symptomerne er nedsat fin- og grovmotorik.

– Jeg bruger næsten ikke mit højre ben og har reduceret muskelkraft i højre side samt nedsat koordination, hvilket er afgørende i svømning, siger Camilla.

Når man ser Camilla ligner hun enhver anden 20-årig. Man kan ikke se på hende, at hun er paraatlet, og det kan gøre det svært for folk at forstå, at hun ikke er som alle andre.

– Da jeg ikke mangler en arm eller et ben, er mit handicap ikke så synligt. Nogle gange tror jeg, folk har svært ved at forstå det, da det er mindre konkret. Mine venner er dog meget forstående. Jeg er åben over for spørgsmål, og vi kan endda lave sjov med det under træningen. Jeg har intet problem med at tale om det, siger Camilla Witt.

I øjeblikket er hun i gang med et sabbatår. Camilla er tilkaldevikar i en børnehave efter, at hun blev student på Gymnasiet HTX Lillebælt i sommer. Skolen har i de forgange år begrænset Camillas sportslige formåen.

– Jeg har altid prioriteret skolen og ønsker at studere medicin, så jeg har været meget optaget af karakterer. Jeg har balanceret mellem svømning og skoleresultater, da man ikke kan leve af parasvømning, siger hun.

Nu har Camilla valgt at give parasvømningen et skud i hendes sabbatår. Hun vil se, hvor god hun kan blive, og med et deltidsarbejde har hun nu tiden til det.

– Dette år prioriterer jeg svømning. Jeg ønsker at se, hvor god jeg kan blive. Jeg fokuserede meget på skolen, da jeg gik der, så jeg håber, at denne nye prioritering vil gøre en stor forskel, forklarer Camilla.

Hverdagen nu, med et arbejde, som muliggør at Camilla nu giver parasvømningen et skud, er nøje planlagt. Lige fra hun står op til hun skal i seng er sat i skema. 

– Jeg har morgentræning to gange i ugen. Efter morgentræningen tager jeg på arbejde, og får spist noget. Derefter skal jeg svømme igen og så styrketræne, og så skal jeg hjem i seng, da jeg er godt brugt efter sådan en dag, siger Camilla.

I alt er Camilla Witt i vandet otte gange i ugen og har tre-fire styrketræningspas. Derfor er der noget at se til i løbet af en uge for hende.

– Jeg svømmer og træner i øjeblikket hos Fredericia Svømmeklub, en del af EGIF, på deres førstehold. Jeg er også tilknyttet Parasports landsholdet. Vi svømmer otte gange om ugen, og jeg forsøger at gennemføre 3-4 styrkepas også. For at være en del af landsholdet, da jeg blev udtaget, skulle jeg opfylde et bestemt tidskrav. De forventer også, at man svømmer 7-9 gange om ugen, siger Camilla.

Med et begrænset budget i Parasvømning Danmark, er der ikke som sådan træningssamlinger i forbundet. Til gengæld er fokus rettet på stævner.

– Vi har nogle samlinger, men de reduceres lidt på grund af budgetter, så de fokuserer mere på stævner. For eksempel er jeg i Esbjerg for at træne med en anden parasvømmer, forklarer Camilla.

Netop stævner er ikke billige at deltage i. I den henseende har Camilla Witt glæde af Fredericia Idrætsfond, som støttes af Crossbridge Energy.

– Jeg har lige søgt om støtte fra Fredericia Eliteidrætsfond, fordi jeg deltog i et World Series-stævne i Berlin. Egenbetalingen var 5.000 kroner, og da jeg ikke havde arbejdet tidligere, var det en udfordring økonomisk. Derfor søger jeg støtte fra fonden, siger Camilla.

Fonden er en nødvendighed Camilla. Uden den kunne ikke ikke udleve hendes drøm, da deltagergebyrer til stævner og rejseudgifter til udenlandske stævner er et stor greb i pengepungen.

– Denne støtte er afgørende for at opretholde min motivation. Det betyder meget for mig, at der er nogen derude, der støtter mig. Især da parasvømning ikke er den mest kendte sport, så at få støtte til sådan en niche er utroligt værdsat, siger Camilla.

Støtten til at deltage i stævner med ligesindede er vigtig. Nogen gange må Camilla nemlig en tur i vandet med helt normale svømmere.

– Da parasvømning er en niche-sport, konkurrerer jeg ofte mod raske svømmere. Ved nationale mesterskaber konkurrerer jeg også mod folk uden handicap, hvilket stiller mig mange sekunder bag. Men én gang om året ved paramesterskabet konkurrerer jeg mod andre piger, der også er parasvømmere. At konkurrere så sjældent mod andre med mit handicap er udfordrende for min motivation, forttæller Camilla Witt.

Favoritdisciplinen er 100 meter fri for Camilla Witt. Hun har nyligt satte personlige rekorder fra tidligere på året. Eksempelvis fik hun svømmet 100 meter fri på 1:10.47 den 2. april 2023.

– Det at man kan se forbedringer er vigtige, fordi jeg ikke har en konkurrence hver weekend som i eksempelvis fodbold, slutter Camilla.