Midt i Danmarks bølgende landskaber er Fredericia stille og roligt ved at omskrive sit kulturelle manuskript til at blive en af de mest kunstfremmende byer i landet. Galleriejer Martin Asbæk deler i et interview sin begejstring for byens stigende kunstscene og hvordan han, sammen med sine brødre, nyder at bidrage til denne udvikling. I dag åbner Fredericia Art Festival.

Martin Asbæk er ikke i tvivl, når man spørger ham til Fredericia og kunst; højt niveau. Det er hans kommentar, og niveauet er stigende, hvilket gør, at mange kunstnere ser mod Fredericia.

– Fredericia har gjort så meget ved kulturen de seneste år. Initiativer som kunst i Kanalbyen udviser et fantastisk niveau, og der er lagt mange kræfter i at genere noget særligt kunst i Fredericia. Derfor føler jeg også, at det er et privilegium at få lov at udstille i Fredericia, fordi niveauet er så højt. Profilen af kunstnere i Kanalbyen taler for sig selv. Der er også en klar sammenhæng i ideerne og tankerne bag Fredericia Art Festival, fortæller Martin Asbæk.

Fredericia summer kulturel energi og innovation, og Kanalbyen skinner særligt igennem med sin integrerede kunst. Ifølge Martin Asbæk, der er en anerkendt stemme i den internationale kunstverden, er det en sand visuel fest at opleve de kunstværker, som pryder dette område.

– Den integrerede kunst, som man ser i Kanalbyen er med kunstnere fra den øverste hylde. Det er virkelig flot. Ser man på værkerne i området, er det værker på et superniveau. Det ser man ikke andre steder i Danmark tilsvarende. Der er mange kommuner, der prøver på at gøre det, men det er slet ikke lykkedes så godt som i Fredericia, Det er derfor, jeg synes, at det er så spændende at være en del af kunstfestivalen i Fredericia. Der er mange af byens borgere, der går op i kunst, og det betyder noget, siger Asbæk

For familien Asbæk er det blevet en tradition at komme til Fredericia

– Jeg har ikke gamle rødder i byen, og så alligevel lidt. Pilou, min lillebror, har en svigermor i byen, så det er den vej igennem, vi har rødderne og så fra vores gode forhold til Bent og Diana (Bent Jensen og Diana List Nielsen Jensen red.) Pilou støtter i øvrigt også op om Art Festivalen igen i år. Sidste år holdt han åbningstalen. Fredericia Art Festival er noget, vi gør sammen som brødre. Thomas er også med. Vi er med, fordi Fredericia gør meget for kunsten, forklarer Martin Asbæk og uddyber:

– Jeg kender mange som Bent og Diana rundt i verden, men jeg kender få i verden, hvor det hele spiller så godt sammen med gode initiativer, hvor det er så vellykket hele vejen rundt. Både de to og alle omkring Fredericia Art Festival, ja hele byen, har formået at lave noget stort. Vi vil gerne være med til at vedligeholde det høje niveau, der er skabt. Ser jeg mod Herning, så er deres projekter meget mere støvede i det end dem man ser i Fredericia, der er kontemporeret. Fredericia er godt på vej, og det er spændende.

Martin Asbæk er samtidig imponeret over den gruppe mennesker, der står bag kunstscenen i Fredericia. Han udtrykker sin beundring for deres dedikation og ekspertise

– Det er et fantastisk udvalg, der arbejder med kunsten i Fredericia. EventC er dygtige, og det er generelt fascinerede at følge med i det arbejde, som man laver i byen, siger han, og så nyder han at arbejde sammen med sine brødre.

– Det er helt fantastisk. Vi nyder det simpelthen. Vi elsker kunst, og når vi alle tre er sammen, så er det et tilfælde. Det startede som en mulighed, jeg spurgte om de ville støtte op, og nu er det blevet en tradition. Pilou har ovenikøbet fået nogle af sine skuespillervenner med i år, så kommer der lidt stjernestøv over det også, slutter Martin Asbæk.

Læs hele programmet her