Voss-grunden, engang et af Fredericias mest markante industrikvarterer, har været vidne til en bemærkelsesværdig udvikling i byens historie. Fra sit ophav som hjemsted for en støberivirksomhed grundlagt i 1879, til dets genfødsel som et muligt kommende Formidlingscenter, er Voss-grunden indbegrebet af byens industrielle arv og dens håbefulde fremtid. Planen om at opføre et nyt Formidlingscenter på denne historiske grund er mere end blot et byggeprojekt – det er en vision om at formidle Fredericias historie til både lokale og turister, mens man skaber et nyt kulturelt midtpunkt for byen.

Historien om Voss-grunden begynder dog langt før disse nylige planer. I februar 2020 købte Fredericia Kommune grunden for 31,5 millioner kroner fra Electrolux, en betragtelig investering i byens fremtid. Området spænder over omkring 22.000 kvadratmeter og var tidligere hjemsted for den ikoniske Voss-fabrik, der lukkede i 2007 og blev revet ned i 2016.

Voss-grunden bruges i dag til en parkeringsplads. Foto: AVISEN

Selve Voss-fabrikken har en lang og indflydelsesrig historie, der går helt tilbage til 1879. Det var året, hvor kaptajn Ernst Voss grundlagde Voss støberivirksomhed. Han startede sin virksomhed i kælderen af sit eget hjem, Villa Tårnborg, beliggende på hjørnet af Vester Voldgade og Sjællandsgade. Med tiden erhvervede han nabogrundende, der blev hjemsted for den blomstrende fabrik.

Voss’ virksomhed voksede langsomt i starten, men fem år efter dens grundlæggelse blev den transformeret af introduktionen af dampkraft – en af tidens mest betydningsfulde teknologiske fremskridt. Ti år efter opstarten beskæftigede Voss’ virksomhed 50 medarbejdere, en indikation af dens stigende indflydelse og succes.

Voss-fabrikken i 1999. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

I 1897 blev aktieselskabet A/S Ernst Voss Fabrikker oprettet, hvilket markerede en vigtig milepæl i virksomhedens historie. Med grundlæggeren, Ernst Voss, der overlod det voksende firma til sine to sønner, fortsatte virksomheden med at ekspandere. I 1907 havde Voss Fabrikker næsten 400 ansatte, og i 1910 opkøbte virksomheden et stykke af den nu ubenyttede mosaiske kirkegård til den nye fabrik.

I 1917 blev virksomheden opkøbt af Nordiske Metalvare Fabrikker, og denne indflydelsesrige virksomhed fortsatte uafbrudt under forskellige ejere frem til 2007.

Voss-fabrikken i 1962. Foto: Lokalhistorisk Arkiv

Med den sidste del af fabrikken revet ned i 2016, er Voss-grunden nu et tomt lærred, der venter på at blive omdannet. Med dens rige industrielle historie og dens forbindelse til Fredericias sociale og økonomiske udvikling vil grunden utvivlsomt fortsætte med at spille en central rolle i byens fremtid, hvis planerne om et Formidlingscenter på grunden bliver til en realitet.

Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv
Foto: Lokalhistorisk Arkiv