Den kendte psykolog Sofie Münster gæster Fredericia i en foredragsrække på tre foredrag. Her kan forældre til børn i alle aldre få et inspirerende indblik i barnet. Hver forælder har stået over for et barn i krise – uanset om det var over en tabt is eller en ungdoms første hjertesorg. Men hvordan håndterer vi som forældre disse øjeblikke? Hvordan hjælper vi vores børn med at navigere i deres stormfulde hav af følelser? Det giver Sofie Münster blandt andet et bud på i det første foredrag den 21. september 2023.

Smagsprøve på konkrete strategier, viden og samtale. Det er nogle af de gevinster, man kan opnå ved at møde og lytte til Sofie Münster, der har sat fokus på børn og unge i en årrække, blandt andet i TV2s Go’ morgen Danmark.

– Når det kommer til børns behov, er det essentielt at skelne mellem deres aldre. For småbørn er tilknytningsbehovet et primært, overordnet behov. Uanset hvor selvstændige de ønsker at være, om de insisterer på at vælge deres egen ske at spise med, bliver ulykkelige over ikke at kunne bestemme hvilke underbukser de vil have på, eller andre situationer de følelsesmæssigt involverer sig i ved to års alderen, har de behov for at føle, at uanset hvilken side af dem de viser, er de værdsatte af deres forældre, fortæller Münster og uddyber:

– Det handler om at være følelsesmæssigt til stede med et barn, i stedet for at forsøge at distrahere dem fra en situation, eller blive frustrerede over deres følelser og afvise dem med udtalelser som “lad nu være med det pjat”. Vi bør interagere med vores børn på en måde, der er alderssvarende, når det kommer til deres følelsesmæssige reaktioner.

Sofie Münster fortæller også, at det er noget lettere at imødekommet barnets behov og følelser, hvis forælderen selv finder ro.

– Vi skal forstå, at børns følelsesmæssige reaktioner er en naturlig del af at være barn. Disse reaktioner betyder ikke, at forældrene gør noget forkert. Hvis forældre kan finde ro i dette, vil det være nemmere for dem at møde barnets følelser med forståelse og hjælpe dem med at regulere disse følelser, siger hun og fortsætter:

– Forståelsen er, at et barn, der ikke ved, hvordan det har det, heller ikke kan kontrollere, hvordan det har det. Vrede eller skældud hjælper ikke barnet med at forstå eller kontrollere dets følelser. Den bedste tilgang er for voksne at hjælpe børnene med at forstå deres følelser.

Hvis du skulle korte dine foredrag ned til få ord, hvad du vil så sige?

– I alle foredrag om dette emne handler det primært om at give børn en normal forståelse af svære følelser og situationer i livet. Det handler om at finde en forbindelse til barnet i disse situationer, sætte grænser, og forstå konflikter som en naturlig del af relationer snarere end en fejltilstand, slutter Sofie Münster, som du kan møde i Fredericia den 21.september, 26. oktober og 15. november.

Læs mere om foredragsrækken på https://lecture.dk