Fredag bød Fredericias himmel på noget af et syn, da et fly og flere helikoptere krydsede byens luftrum i relativ lav højde. Gennemsnitsborgeren kunne ikke lade være med at kigge op og undre sig over den usædvanlige lufttrafik, hvilket hurtigt førte til en livlig diskussion på Facebook.

– Hvilke fly er det, der laver disse gentagne passager over vores by? blev det centrale spørgsmål.

Efter nogle gætterier og formodninger erklærede Forsvarets presseafdeling, at det var faktisk en del af en større militærøvelse, “Vanguard Rescue”, der havde holdt både fly og helikoptere i aktion over det danske luftrum i de seneste dage. Fredag var den afsluttende dag for øvelsen, og Fredericia blev det endelige scene for denne imponerende demonstration af militær præcision og kapabilitet.

Vanguard Rescue er en storslået øvelse, der har involveret en række luftfartøjer, herunder transportfly, helikoptere og overvågningsfly. Dette spektakulære skue var ikke kun begrænset til himlen. På jorden har cirka 300 soldater deltaget, herunder omkring 160 fra vores amerikanske allierede. Aktiviteterne har strakt sig over grænserne, med Danmark, Norge og Sverige som baggrund for øvelsen.

Kernen i øvelsen er evakuering af soldater og civile fra krigs- og konfliktzoner, en vital kompetence, der kræver præcision, samordning og effektivitet.

Flyet, der har tegnet streger på himlen over Fredericia, er ifølge dets halenummer en Britten-Norman. Denne tomotorerede maskine har en rig historie, og blev tidligere brugt af redningstjenesten Falck. I dag er den en del af Flyvehjemmeværnet og tjener en vigtig rolle i Danmarks militære beredskab.

Fredagens flyshow over Fredericia var mere end bare et fly, der fløj i lav højde. Det var en påmindelse om den omfattende og vigtige træning, vores militære styrker gennemgår.