Det er blevet mere almindeligt, at førstegangskøbere på boligmarkedet kommer med en større udbetaling end tidligere set. Ifølge Almedin Lukovic, ejendomsmægler og daglig leder hos John Frandsen i Fredericia, skyldes dette ofte at køberne har arvet penge fra forældre eller bedsteforældre. Det gør det muligt for dem at komme ind på boligmarkedet på en lidt anderledes præmis.
Man bliver mødt af smil, når man træder ind ad døren hos John Frandsen i Jyllandsgade, hurtigt bliver der tilbudt kaffe og anvist en behagelig stol. Det er ikke til at tage fejl, ejendomsmægleren har hans AirPods i ørene, klar til at kunderne ringer, der er gang i forretningen. Almedin og sætter sig overfor mig, han har været på fremvisning af en landejendom og har derfor modsat sine kollegaer ikke et jakkesæt på, i stedet, er han iklædt striktrøje og vest.
Han har gjort en observation den sidste tid, som væsentligt har ændret mange førstegangskøbers adfærd.
– Jeg oplever at flere førstegangskøbere kommer med en større udbetaling, end man har set tidligere, når jeg spørger dem er det tit fordi, de har arvet nogle penge fra bedsteforældre eller forældre, som gør det muligt at komme ind på boligmarkedet med en lidt anden præmis. Vi oplever flere gange, at unge købere i en alder mellem 25 og 30 år kommer med en udbetaling på 200.000kr, 300.000kr og 400.000kr, den slags beløb er svære at spare op for den gennemsnitlige dansker, især med relativ kort tid på arbejdsmarkedet, fortæller Almedin Lukovic.
Gamle penge
I Nordsjælland har det eksisteret i mange år og har også fået et navn, Gamle Penge, i det område er det mere udbredte end andre steder i Danmark, da det område var de første ejendomme i Danmark, hvor man havde gældsfrie huse. Men fænomenet spreder sig hastigt til resten af landet, hjulpet godt på vej af renter og omlægninger af lån.
– Der er nogle penge til rådighed, som børn og børnebørn de får lov til at arbejde videre med. På Sjælland, vil man kalde det gamle penge. Ejendommene i det område var de første i Danmark, der oplevede at være helt gældsfrie huse, når de huse så går i arv, da bliver det til “gamle penge” der kommer i omløb. Så begynder samfundet i det område at være meget velhavende, fordi der simpelthen ikke er lige så meget gæld. Det betyder at de unge mennesker ikke selv behøver tjene de penge der skal bruges til en udbetaling, de kommer fra tidligere generationer og det er noget vi nu har set flere gange her i området også. Jeg tror, at de værdistigningen der har været i samfundet de sidste 5 år, har gjort, at boligerne er blevet det mere værd. Når de så er blevet solgt, så har bedsteforældrene eller forældrene ikke samme behov for pengene. Den værdistigning der har været, giver så mulighed for at forære noget til næste generation, siger Almedin.
Førstegangskøbere fortjener generel ros, for de er mere forberedte end tidligere. Mange har været i banken inden mødet med ejendomsmægleren, de har en opsparing, de vil gerne indgå i en dialog.
– De har en opsparing, de har været i dialog med deres bankmand eller en anden ejendomsmægler. De stiller de rigtige spørgsmål: Hvad skal der til? Hvordan gør vi det her? Er det muligt? Tit sparrer vi også med kommende købere, der kommer ind i butikken, alene for at spørge om hvordan man egentligt gør, når man vil købe et hus.
Jamen så skal du tale med din bank, du skal have lidt faglighed omkring det byggetekniske, det kan være du skal gøre brug af en håndværker eller byggesagkyndig. Få lært at læse en tilstandsrapport, el rapport, energirapport osv. Om de så handler hus her eller et andet sted. Det er sagen uvedkommende, men vi har udvidet deres horisont for boligmarkedet og jo flere købere, jo bedre og sundere et marked, forklarer Almedin.
Fredericia ligger lunt i svinget
Om det er et udtryk for at, de gamle penge er begyndt at dukke op på folks bankkonti, eller om førstegangskøberne er blevet mere forberedte på deres boligkøb, ved Almedin ikke, men han tror der er en forbindelse til at man er begyndt at tænke sig om, ovenpå at have hørt om økonomiske kriser i 3-4 år.
– Rådighedsbeløbet er en interessant faktor for boligmarkedet, flere købere skal have et større rådighedsbeløb, som bankerne tilpasser i takt med inflationen. Det giver dog ikke nødvendigvis mulighed for at låne mere, da lønningerne ikke er steget i samme grad. For 5-6 måneder siden, kunne man måske få lov at til at låne 2,8 million, så justerer banken rådighedsbeløbet op, det vil sige, nu skal man have et større beløb til rådighed efter alt er betalt. I et tilfælde, jeg er bekendt med, gik kunderne fra at kunne låne 2,8 million til at kunne låne 2,4 million. Det er en tilpasning banken er nødsaget til at lave, på grund af inflationen, tingene er blevet dyrere i samfundet og banken er selvfølgelig nødt til at tage højde for det i deres udregninger, uddyber Almedin Lukovic.
Selvom priserne på boliger i Fredericia ikke stiger så meget som i andre områder, er byen stadig attraktiv for mange mennesker. Den har en god beliggenhed og mange store virksomheder, som tiltrækker tilflyttere. Desuden vil der altid være behov for at, boligmarkedet imødekommet fysiske behov, såsom større eller mindre boliger, når livssituationen ændrer sig.
– Det afhænger af sammenligningsgrundlaget. Sammenligner man med tallet fra 2021, har der været et generelt fald på boligmarkedet i byen, og der er blevet solgt omkring 28% færre boliger end året før, om end vi ikke har set det her. Sammenligner man med tallene fra 2018 eller 2019, er boligmarkedet i Fredericia på samme niveau som dengang. Vi skal selvfølgelig lige puste ud oven på den bølge, der har været, hvis du sammenligner et tal der har været meget højt, med det tal der før var normalen, kan det se voldsom ud. Nogle kalder det en krise og nogle vil kalde det en tilpasning til det eksisterende marked, altså det organiske marked, jeg synes ikke at der bliver solgt færre boliger, fortæller Almedin.
Gamle penge er fortsat mest udbredt i Nordsjælland, men breder sig altså hastigt til resten af landet. Unge mennesker behøver ikke selv at tjene de penge, der skal bruges til en udbetaling, arven fra tidligere generationer spiller en større og større rolle. Boligprisernes vækst de seneste fem år bidrager altså både til muligheden for at give arv videre, men er samtidig roden til at det overhovedet kan være en nødvendighed.
Førstegangskøbere er heldigvis generelt mere forberedte og stiller de rigtige spørgsmål, før de køber en bolig. Perspektiverne for boligmarkedet er, at de økonomiske udfordringer for førstegangskøbere, når det kommer til boligkøb, kan mindskes, og at efterspørgslen efter boliger kan forblive høj. Det rykker dog ikke ved at det fortsat bliver sværere at komme ind på boligmarkedet som førstegangskøber, især i større byer.