I 2012 stod Fredericia Håndboldklub overfor en skæbnesvanger udfordring. Klubben gik konkurs og blev tvangsnedrykket til Jyllandsserien. Det stolte FHK, som havde haft stor indflydelse på håndbolden i Danmark, var forvandlet til ruiner, men nu 11 år senere, er holdet tilbage på toppen efter at have sikret sig DM-bronze.

Dog var håbet ikke tabt. Med hårdt arbejde, beslutsomhed og viljestyrke fra mennesker som Karsten Bording og Thomas Goltermann, blev klubben genopbygget fra bunden af. Målet var klart: At gøre FHK til en væsentlig aktør i dansk håndbold igen.

Første skridt på rejsen var at gøre andetholdet til det nye førstehold og starte op i Jyllandsserien. Frank Lagoni, der nu var blevet førsteholdstræner, indgød en tro på, at holdet kunne rejse sig igen. Med en blanding af lokale, unge talenter og erfarne kræfter, rykkede holdet op i 3. division.

Opstigningen fortsatte med Ole Bruun Andersen som ny træner. Med friskt blod på holdet, heriblandt spillere med erfaring fra højere divisioner, rykkede FHK op i 2. division. Det var her, klubben foretog en nøgleinvestering ved at få blandt andet Peter Nielsen og stregspilleren Anders Munch, hvilket resulterede i en triumferende opstigning til 1. division.

Efterhånden som klubben rykkede op, blev der arbejdet på at styrke organisationen. Bent Jensen blev udnævnt til ny formand for FHK i 2015, og sammen med Thomas Renneberg-Larsen, Klaus G. Andersen og Per Hunniche udgjorde han en visionær bestyrelse, der sigtede mod at vende klubbens skæbne.

Billede fra indvielsen af thansen Arena. Foto: AVISEN

Etableringen i 1. division var en gradvis proces. Men klubben var vedholdende og fortsatte med at udvikle sig. Moderniseringen af thansen ARENA, der blev indviet i 2018, blev fulgt op af en storsejr på 29-17 over HEI i den første kamp i de nye omgivelser. Klubben signalerede dermed klart, at ambitionerne var tårnhøje.

Forud for sæsonen havde FHK sikret sig flere profilerede spillere, som Nikolaj Mehl, Emil Tellerup, Kristian Stoklund og Rune Schrøder, og disse investeringer bar frugt. Da FHK besejrede TM Tønder med 27-25, begyndte det for alvor at lugte af oprykning, som blev officielt sikret med en sejr over Ajax København den 30. marts 2019. Dette blev fejret med en folkefest i Fredericia, hvor flere hundrede fans tog imod holdet inde i byens centrum.

Med tiden er der blevet skiftet lidt ud i FHK’s bestyrelse. I 2019 udtrådte Klaus G. Andersen, og ind i stedet kom Kristian Bendix Drejer. Lige siden har bestyrelsen bestået af firekløvet Bent Jensen, Thomas Renneberg-Larsen, Per Hunniche og Kristian Bendix Drejer.

Arkivfoto fra da FHK’s oprykning blev fejret. Foto: AVISEN

FHK brugte et par sæsoner på at etablere sig i ligaen, men skuffede ikke. I oprykningssæsonen til ligaen, i sæsonpremieren, imponerede FHK ved at slå GOG. Sæsonen endte med at blive afblæst grundet coronapandemien. Holdet sluttede på en respektabel 11. plads efter 24 kampe.

2020/21-sæsonen FHK sluttede på en solid niendeplads i grundspillet. Nedrykningsspillet blev dog annulleret på grund af en fusion mellem Århus Håndbold og Skanderborg Håndbold, hvilket resulterede i, at Århus forlod ligaen.

Ambitionerne var dog langt fra ovre. I 2021/22-sæsonen gik FHK efter at komme med i slutspillet. Målet blev nået, og holdet endte på en sjetteplads i grundspillet, om end slutspillet blev mindre succesfuldt. FHK sluttede med kun to point fra deres seks kampe.

Gudmundur Gudmundsson i efteråret 2021, efter han blev præsenteret. Foto: AVISEN

I efteråret 2021 blev det offentliggjort, at FHK havde ansat Gudmundur Gudmundsson som ny cheftræner, med Jesper Houmark som assistenttræner. Ambitionen var klar: FHK skulle spille med om medaljer og deltage i Final4 i pokalturneringen i løbet af Gudmundssons tid i klubben.

FHK leverede en svingende præstation, men formåede endnu engang at kvalificere sig til slutspillet. Her gjorde de det bedre end i den foregående sæson. Deres imponerende spil bragte dem til DM-semifinalen mod Aalborg. Selvom FHK tabte den første kamp, sejrede de på hjemmebane med 30-29, hvilket førte til en afgørende tredje kamp. Her tabte de dog med 33-26.

Billede fra fejringen af bronze. Foto: AVISEN

Bronzeduellen mod Skjern var den afgørende duel om medaljer. Trods et nederlag på 34-23 i den første kamp, vendte FHK stærkt tilbage og vandt de to næste kampe med henholdsvis 27-25 og 28-25. Denne sejr udløste stor jubel og fejring i Fredericia. Det var kulminationen på en utrolig rejse, der begyndte med genopbygning efter konkursen i 2012 og endte med at Fredericia vandt deres første DM-medalje siden 1980.