Fredericia Håndboldklubs Einar Olafsson er udtaget til det islandske landshold for første gang. Dermed går han nu i fodsporene en af de allerbedste håndboldspillere gennem tiden, hans far Olafur Stefansson.

Stefansson nåede op på i alt 329 landskampe for det islandske landshold, og har en lang, glorværdig karriere bag sig for internationale storhold som Rhein-Neckar Löwen, Ciudad Real og AG København.

Så store adresser har Einar Olafsson endnu ikke tørnet ud for. Han tog i sommeren 2022 skridtet væk fra de trygge islandske rammer og skiftede til Fredericia Håndboldklub, og nu er han blevet udtaget til landsholdet for første gang.

– Det er bare utrolig dejligt, det er min første gang for at spille en træningskamp med landsholdet, det er rigtig stort, siger Olafsson.

Den 201 cm høje forsvarsspecialist har stor tro på egne evner. Derfor kom udtagelsen ikke helt bag på ham.

– Overrasket? Man skal altid tro på sig selv, selvom man er man er ung, og det er lidt overraskende, siger han.

Tidligere på året fik Island ny landstræner i form af Snorri Gudjonsson. Ham har Olafsson et indegående kendskab til fra tidligere.

– Jeg kender ham, fordi han var min træner på island før jeg kom til Fredericia, så jeg kender hans måde at spille håndbold på. De spiller lidt som GOG, så det kan jeg lide, siger Olafsson.

Han ved ikke hvor meget spilletid han har i udsigt, men han glæder sig over at være med.

– Det er to kampe vi spiller, og Færøerne bliver bedre og bedre, og man ved ikke hvor meget spilletid man får, fortæller Einar Olafsson og kommer ind på,, hvordan han fik det at vide:

– Jeg fik det vide kort tid før, de kaldte en stor gruppe en og en uge før ringede han (Snorri Gudjonsson, red.) til mig og snakkede om planen, om de kommende år, og det var bare, fordi han havde set jeg havde spillet godt i Fredericia, siger han.

Olafsson glippede den første del af sæsonen. Efter sidste sæson blev han opereret i skulderen, og det krævede genoptræning efterfølgende, men nu er han snart tilbage på fuld styrke.

– Det bliver bedre og bedre, og det har været galt i halvandet år med skulderen. Nu håber jeg, at jeg bliver rigtig god igen og hjælpe mere end jeg har gjort og det bliver spændende, siger Olafsson.

Qua operationen har Olafsson ikke spillet så meget i den her sæson. Først i den seneste tid er han kommet med for alvor. Derfor er det ikke på baggrund af de seneste præstationer, at han er udtaget til landsholdet.

– Det er for fremtiden også, at jeg er med landsholdet. måden jeg spiller håndbold på er ikke bare at skyde fra 10-12 meter, og jeg har ikke brug for skulderen altid, siger Einar Olafsson og forklarer, hvordan det stod til før operationen:

– Før operationen kunne jeg kun aflevere, nu efter kan jeg skyde lidt fra 6-7 meter, så det bliver bedre , og jeg kan godt se det bliver bedre med tiden, fortæller Olafsson.

I FHK har man ikke lagt en plan for, hvornår Olafsson igen skal være helt på toppen, og det er helt bevidst.

– Nej, men jeg har en fys, der der passer godt på mig. Det er ikke det samme for hvert menneske, det kan blive bedre efter en uge eller en måned, forklarer Ener Olafsson.

Olafssons far er ikke en hvem som helst. Det er Olafur Stefansson, der regnes for en af de bedste håndboldspillere nogensinde. Derfor har Olafsson også søgt råd hos farmand, hvad angår landsholdesudtagelsen.

– Selvfølgelig har jeg det, han er vant til det med landsholdet og har sagt mange ting til hvordan man skal være udenfor banen og har hjulpet med det, siger Olafsson.

Med en så prominent far, kan det virke som et pres, men Olafsson selv tager det med ro og ser det som en fordel med en tæt på, som har prøvet det hele på egen krop.

– Han har spillet håndbold i 20 år og er selv træne , og kender det hele. Jeg er heldig med at kunne høre fra ham, der er ikke ,mange som kan det, siger Einar Olafsson.

De to landskampe, som Olafsson er udtaget til, er den 3. og 4. november mod Færøerne.