En idyllisk familieferie ved Gardasøen i Lazise, Italien, tog en skrækkelig drejning for den danske familie Berthelsen fra Fredericia. Mandag blev de overrasket af et voldsomt uvejr, der frembragte hagl på størrelse med mandariner, og efterlod deres spritnye bil og elskede campingvogn fuldstændigt ødelagt.

Med stor forventning og sommerfugle i maven, ventede familien Berthelsen utålmodigt på den årlige campingtur til Gardasøen. Men for faren i familien, Dan, rummede forventningerne endnu mere. Efter en hvad er mest af alt kan beskrives som en kamp for at få sit nye køretøj hjem, kunne han endelig tage det første triumferende skridt ind i ferien bag rattet på drømmebilen.

– Jeg har haft bilen i blot fire dage. Det var en hel prøvelse at få den hjem fra Tyskland. Den skulle være kommet for 10 dage siden, men det endte med, at den først kom tirsdag – og det var endda den forkerte bil. Onsdag kom den rigtige bil endelig hjem, vi fik træk sat på, og så drog vi mod Gardasøen fredag, fortæller, Dan Berthelsen.

Børnene i familien Berthelsen er stadig påvirkede af den dramatiske oplevelse. De har oplevet naturens kræfter på nærmeste hold, og det har sat sine spor. Men på trods af udfordringerne er der en vis trøst at hente, idet Dan er ejer af en virksomhed, der specialiserer sig i at skifte glas i biler. Han kan derfor selv tage affære og skifte glastaget og genoprette noget af den skade, der er sket.

Det vildeste vejr i mands minde
– Jeg har været klar til at køre til Tyskland for at hente reservedele. Jeg skal bare have fat i et nyt tag, så kan jeg faktisk selv skifte det, det er bare et spørgsmål om 4-5 skruer, siger Dan optimistisk.

Familien Berthelsen trillede ind på campingpladsen lørdag eftermiddag, hvor den italienske sol bød dem velkommen med det velkendte, varme vejr.

– Vi har camperet hernede i efterhånden et årti. Her er alt som vi kender det. Solen skinnede vidunderligt lørdag og søndag, mandag mødte os med et let skydække, der varslede en smule regn. Vi vidste, at vi skulle forberede os på nogle vindstød, så vi tog vores forholdsregler ved at lukke forteltet og lignende, fortæller Dan.

Men mandagens vejrskifte viste sig at være noget helt andet end blot en lille smule regn og blæst. Det, der ventede familien, var et vejrfænomen så dramatisk, at det overgik alt de nogensinde har oplevet.

Hullet som en ost
– Det er uden sammenligning det vildeste vejr, jeg nogensinde har været vidne til. Fra uskyldige hagl på størrelse med en 25-øre til pludselig at skifte til haglklumper på størrelse med mandariner. De var som kanonkugler, der med forbløffende styrke knuste ovenlysvinduerne i campingvognen. Børnene var de første til at opdage, at vandet strømmede ind, genfortæller Dan som stadig er berørt af situationen.

Der skulle ikke gå mange minutter inden Dans tanker faldt på familiens bil som holdte parkeret bag campingvognen, bilen har nemlig glastag.

– Taget var totalt splintret, og bilen svømmede i glas. I hast fik jeg den manøvreret et sted hen, hvor den kunne være i skjul for det rasende vejr. Campingvognen var dog lige så slemt ramt – den var plastret til med dybe buler, efter stormen. Det står ret klart for mig: Vognen er fuldstændigt totalskadet, skaderne er simpelthen for voldsomme, uddyber Dan med tydelig bedrøvelse i stemmen.

De to store opgaver nu er at få lukket hullerne i taget på bilen og campingvognen.

– Vi er kun lige begyndt på vores ferie – to dage inde i hvad der skulle have været 18 dejlige dage. Men trods dette kaos, vi befinder os i, så bliver vi. Vi skal have ferie, den skal ikke ødelægges. Men hvis himlen sender endnu et uvejr af denne kaliber ned over os, så trække jeg alligevel stikket. Vi har vores grænser, siger Dan.

Det meste af dagen har Dan kørt fra værksted til værksted for at få fingrene i et nyt tag til bil, koste hvad det koste vil. Han mærker dog tydeligt forskellen på serviceniveauet i Italien i forhold til hjemme i Danmark.

– Derhjemme i min forretning eller hos alle dem vi arbejder sammen med, ville man strække sig langt for at hjælpe, men hernede er serviceniveauet bare ikke helt det samme, konstaterer han.

Sammenhold på campingpladsen
Men midt i kaosset har der været hjælp at hente hos de andre campister. På pladsen er de rykket sammen i bussen og der har været stor solidaritet at hente hos de andre campister.

– En af de andre danskere hernede, Jonas, han var så hurtig til at træde til og hjælpe med at tætne ovenlysvinduerne. Han hjalp bare med det hele, han var simpelthen fantastisk, mens min kone tog sig af børnene, løb vi rundt og forsøgte at begrænse skaderne. Det viser bare endnu engang hvordan vi holder sammen, i sær i det her camping miljø, der træder folk bare til, siger Dan, klart mærket af taknemmelighed.

Dan er nu i fuld gang med at finde løsninger.

– Hvis jeg ikke får løst det med glasset, kører jeg i et byggemarked og køber en presenning. Jeg skal alligevel have noget til campingvognen, siger han beslutsomt.

Han har også planlagt at tage til de sociale medier med et råb om hjælp, for måske der er nogen der kører mod Italien snart.

– Nu vil jeg forsøge mig med et opslag. Måske er der nogen fra Danmark, der kan have et glastag med ned. Det er vel 80x100cm. Om jeg så skal betale folks brændstof hele vejen herned, så drømmer jeg bare om en løsning, sukker Dan, inden han kører ud for at besøge endnu en forhandler i håbet om at de kan skaffe et tag til hans bil.