Toppen i NordicBet Ligaen er historisk stærk. Sæsonen har vist, at FC Fredericia på dagen kan matche AaB og Sønderjyske, men over en hel sæson kan fredericianerne ikke holde niveauet kontinuerligt fra kamp til kamp. Derfor ender det med to sikre oprykkere.

FC Fredericia ligner et mandskab, der er best of the rest i den danske NordicBet Liga. Holdet har to gange på en uge mødt AaB og Sønderjyske. Først blev AaB’s ellers forventede oprykningsfest i Fredericia udskudt, da FC Fredericia vandt 2-1 i en kamp, hvor man ikke kunne se, hvem der snart på papiret er oprykkere til Superligaen i denne sæson. Faktisk skulle man tro, at FC Fredericia i den kamp var det kommende oprykkerhold, og at det ikke var det nordjyske fodboldflagskib, som har været på slingerkurs spillemæssigt, men som ender med at rykke sikkert op i Superligaen trods det.

Torsdag gik turen til Haderslev, hvor Sønderjyske ventede. Længe lignede det et uafgjort opgør på et feststemt stadion i Haderslev, hvor hjemmeholdet kunne nøjes med netop uafgjort for at rykke op. En personlig fejl af Mattias Lamhauge i FC Fredericia-målet syv minutter før tid endte med at koste FC Fredericia minimum uafgjort fra opgøret. Derfor tabte fredericianerne opgøret, men hvor man igen kunne konstatere, at FC Fredericia på dagen sagtens kan spille op med de to historisk stærke tophold i NordicBet Ligaen.

racesyd.dk

Det er sjældent set, at to så store klubber, med meget store budgetter, er at finde i NordicBet Ligaen. Normalt i NordicBet Ligaen, er der maksimalt “kun” en pengemæssig klub, der skiller sig markant ud. Men i dette tilfælde har AaB ikke lavet mange voldsomme nedjusteringer. I årsregnskabet for 2022 kan man se, at AaB havde personaleudgifter for 68,6 millioner kroner, hvad det er i kalenderåret 2023 er endnu ikke offentliggjort. For Sønderjyskes vedkommende hedder samme udgift i 2023 53 millioner kroner. Personaleomkostninger dækker over både administration, trænere og spillere. Til sammenligning er FC Fredericias personaleomkostninger 11,2 millioner kroner.

Derfor burde det på papiret ikke kunne lade sig gøre, at FC Fredericia spiller med i toppen af NordicBet Ligaen, men det er sket ved at sammensætte det helt rigtige hold, og have bundet sig op af lejeaftaler med højere rangerende klubber som FC Midtjylland, Silkeborg, Viborg og Vejle. Det er FC Fredericias lod, hvis man vil spille med, hvor det er sjovt i NordicBet Ligaen, og det kan også betyde, at der fra sæson til sæson, er større udskiftning end hvad der er normalt.

Til gengæld, når FC Fredericia så rammer en sæson som denne, så kan det også aflæses i det sportslige output, hvor man kom helt frem til pokalsemifinalen mod Silkeborg, og i NordicBet Ligaen er man også med helt fremme i toppen. Havde det været en normal sæson, hvor to hold ikke skilte sig så markant ud, kunne FC Fredericia måske endda have spillet med om oprykning. I de enkelte kampe mod AaB og Sønderjyske har FC Fredericia nemlig vist, at de på dagen godt kan matche dem. AaB sendte man ud af pokalturneringen og i oprykningsspillet vandt fredericianerne atter over dem igen. I det første møde med Sønderjyske i sæsonen vandt FC Fredericia, og torsdag kunne FC Fredericia formentlig være kommet fra Haderslev med uafgjort, hvis det ikke var for Lamhauges fejl.

https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/
https://www.estate.dk/ejendomsmaeglere/midtjylland/estate-peter-moeller-fredericia?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI8dPQyoXPhQMVZheiAx3prQAJEAAYASAAEgKDkfD_BwE

Det viser, at FC Fredericia på dagen kan matche en top, der målt på økonomi, har større økonomiske muskler end flere af klubberne i bunden af Superligaen. Både AaB og Sønderjyske har stærkere økonomi end eksempelvis Vejle Boldklub, Lyngby Boldklub og Hvidovre IF, der kæmper om at undgå nedrykning. Kigger man længere op i tabellen har Silkeborg også færre personaleomkostninger end AaB og Sønderjyske. Silkeborgensernes omkostninger på den front lå i 2023 på 44 millioner kroner, og Viborg ligger i samme størrelsesorden med 42,8 millioner kroner.

Derfor er der tale om en historisk stærk top i NordicBet Ligaen. Kan FC Fredericia bevare det niveau, som det har vist i denne sæson, er de en bejler til en topplacering igen i næste sæson, hvor man derfor realistisk burde være tættere på en oprykningsplacering.