I Fredericia Kommune har man et tilbud, der hedder “Fars Legestue”. Tilbudet er flyttet ind i gymnastiksalen i Fredericia Sundhedshus, og håbet er, at endnu flere fædre vil møde op.

Hver tirsdag i lige uger fra klokken 12:30 til 15:00 har legestuen åben. Tilbudet blev etableret i Medborgerhuset i Korskærparken, men er nu rykket til en mere central placering i Fredericia.

Byrådsmedlem Palle Dahl (O) har løbende fulgt projektet, da han finder det vigtigt, at fædrene har et tilbud på lige fod med mødrene. På den måde kan de udveksle erfaringer, stille spørgsmål og komme med råd til hinanden.

Bag initiativet står Marie Louise Bergmann, der er leder af sundhedsplejen i Fredericia Kommune. Sammen med kolleger kigger hun forbi Fars Legestue, der startede op i foråret 2022.

– Vi startede tidligt op, men har fået tilpasset nu. I større kommuner var der flere fædre, der gik tidligere hjemme, men det var ikke tilfældet her. Nu har det tilpasset sig, og i gymnastiksalen har vi nu en mere central placering, siger Marie Louise Bergmann.

Der er ikke en overordnet leder, der dikterer, hvad man skal lave i legestuen. Der er legetøj, som børnene kan benytte sig af, og de kan boltre sig på tæppet eller gå rundt i den store sal, alt efter alder. Håbet er, at flere fædre vil få øje på tilbudet.

– Vi har været 5-6 fædre flere gange, og vi håber, at endnu flere vil komme. Vi synes, det er vigtigt, at fædre kan mødes på denne måde, og at børnene også kan lege. Men det kræver også, at der er opbakning til det, siger Marie Louise Bergmann.

Forældrene, der kommer i legestuen, har lært hinanden at kende og går i den samme fædregruppe, hvor de normalt mødes hver fjerde uge. Nu ses de endnu mere med besøgene i legestuen hver anden uge. På sigt er det håbet, at en af fædrene eller en anden kan blive tovholder for Fars Legestue.

– Det ville give noget andet, hvis det var en af os – en kvindelig sundhedsplejer. Det ville kunne noget andet, hvis det er en mand, som er der, når det er fædre, fortæller Marie Louise Bergmann.

Med sommerperiodens afslutning og det aftagende varme vejr er det Marie Louise Bergmanns forventning, at endnu flere vil komme i Fars Legestue.

– Vejret udenfor har noget at sige, da nogle i stedet vælger at benytte sig af naturen frem for at komme her, afslutter hun.

Fars Legestue skal evalueres ved årets udgang, og kommer der større tilslutning end nu, er det Marie Louise Bergmanns og Palle Dahls forhåbning, at legestuen fortsætter.

Om Fars Legestue:

I Fars Legestue kan man komme med sit barn og lege og være sammen med andre fædre. Tilbuddet er helt uforpligtende og åbent for alle fædre med børn i alderen 0-3 år. Man kan komme, når det passer en, i åbningstiden, og sover ens barn, kan man komme og få en kop kaffe sammen med de andre fædre.

Man vil blive mødt af en tovholder, der byder alle fædre velkommen og sørger for, at der er kaffe på kanden og legetøj til alle. Sundhedsplejen kigger forbi hver gang, og her har man mulighed for at stille sundhedsplejersken de spørgsmål, man måtte have.