Selvom der på Christiansborg var et flertal for at afskaffe Store Bededag, forsøger Dansk Folkeparti lokalt i Fredericia at bevare fridagen i så stort et omfang, som det juridisk er muligt. Det er en kamp, som Enhedslisten bakker op om, fortæller medlem af byrådet, Cecilie Roed Schultz.

Der har været ramaskrig på Christiansborg, i fagbevægelsen, medierne og befolkningen. Der var demonstration på Christiansborg Slotsplads, en underskriftindsamling med en halv million underskrifter og en stor kritik i folketingssalen. Men lige lidt hjalp det. Regeringens forslag om at afskaffe Store Bededag blev, med støtte fra Radikale Venstre, stemt igennem. Dermed afholdes den sidste Store Bededag i 2023 – fra næste år skal danskerne arbejde.

Men spørger man Dansk Folkeparti, og nu også Enhedslisten, så skal dette ikke være tilfældet i Fredericia Kommune. De er nemlig klar til, at opretholde helligdagen lokalt.

Dansk Folkeparti vil bevare Store Bededag i Fredericia | avisen.nu

Hvor Dansk Folkeparti vil fastholde dagen på grund af traditionerne, og de kristne værdier, handler det for Enhedslisten om andre ting, forklarer Cecilie Roed Schultz.

– Det handler ikke så meget om selve Store Bededag, som det handler om en betalt fridag. I en tid, hvor stress er en folkesygdom og vi hungrer efter bedre arbejdsvilkår, er det den helt forkerte vej at gå, at afskaffe en fridag, siger Cecilie Roed Schultz og fortsætter:

– De der før havde fri skal nu arbejde og de der før fik helligdagsbetaling og en erstatningsfridag, får nu intet. Det er en stor forringelse i arbejdsvilkårene – og det er det sidste, vi har brug for.

Økonomien er presset

Baggrunden for regeringens afskaffelse af Store Bededag er, at det skal finansiere forsvarsforliget og en hurtigere optrapning til NATO målet om 2% af BNP. Men de økonomiske konsekvenser for kommunerne, mener hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti er indregnet. Alene på børne- og skoleområdet vil det koste tre millioner kroner årligt – penge der skal komme fra et i forvejen massivt underfinansieret område.

– Med de meget store økonomiske udfordringer på børneområdet, på samlet op mod 50 mio. kr., så har vi i mine øjne ganske enkelt ikke råd til at stemme imod dette forslag. De partier der ikke mener, at vi skal have en fridag på Store Bededag næste år, må meget gerne anvise hvor de vil finde de 3 mio. kr. det vil koste kommunen at holde skoler og daginstitutioner åbent den dag, slår Cecilie Roed Schultz fast.

Et af kritikpunkterne til forslaget om lokalt at opretholde helligdagen lokalt er, at det vil få konsekvenser for ansatte i det private eller ansatte i andre kommuner end lige netop Fredericia Kommune. For med en lokal opretholdelse vil skoler og dagtilbud være lukket, til trods for at det ikke længere er en nationalt anerkendt helligdag. Men det mener Cecilie Roed Schultz godt, at man kan løse.

– Det er de færreste, der er bosat i andre kommuner, der har børn i vores skoler og daginstitutioner. Men jo, det vil give udfordringer og nogle vil kunne komme i klemme. Men det må vi finde en løsning på. Det skal ikke være det der afgør det, forklarer hun.

Det er særligt Socialdemokratiet, der har skullet stå på mål for venstrefløjens kritik af afskaffelsen af Store Bededag. Cecilie Roed Schultz regner da heller ikke med, at Socialdemokratiet i Fredericia vil bakke op om Dansk Folkepartis forslag.

– Jeg opgav forestillingen om Socialdemokratiet som et rødt parti for mange år siden. Men det her er da endnu et søm i kisten. Jeg vil blive mere overrasket, hvis Socialdemokratiet støtter forslaget, end hvis de stemmer imod, lyder det fra Cecilie Roed Schultz.