På HTX Lillebælt har den første af 75 studenter netop fået huen med det mørkeblå bånd på, et symbol på afslutningen af hendes uddannelse. Emma Isabella Jansen Friis har den særlige ære af at være den første student i hele Fredericia i år.

Rektor for HTX Lillebælt, Lars Hansen, udtrykker glæde over, at eksamen endelig kan fejres under mere normale omstændigheder, efter lang tid præget af usikkerhed og restriktioner.

– Vi er glade for, at vi omsider kan holde det på normale vilkår, det er en befrielse for eleverne, når de får huen på. Det er en fast tradition for os at vi markerer den første student lidt ekstra. Det er første gang vi kan samle en hel årgang i vores nye aula. Den blev opført i 2019, men på grund af corona-restriktioner har vi endnu ikke haft mulighed for at afvikle translokationen samlet, fortæller Lars.

Skolen markerer traditionelt den første student med en buket blomster, lidt mousserende vin og kransekage. I år er ingen undtagelse, mens alle venter spændt på at Emma skal komme ned af trappen, står Lars klar med buketten.

– For engangs skyld er det en pige i år, så måske hun bliver gladere for buketten end drengene plejer at blive, siger Hansen med et smil.

Og det ser ud til, at rektoren har ret. Emma Isabella Jansen Friis, nyudklækket student og blomstermodtager, tager begejstret imod gaverne fra rektor og hendes veninder. Hende og veninden Maja Møller, som først får sin hue i næste uge, har store planer for det næste år.

– Jeg har længe drømt om at opleve verden. Nu er det endelig blevet tid. Vi har planlagt vores Interrail-tur, som tager os til Paris, Italien og Grækenland. Vi starter vores rejse i slutningen af august, og selvom det hele stadig føles lidt uvirkeligt, ved jeg, at spændingen snart indfinder sig, fortæller Emma.

Hendes veninde griner og siger med et glimt i øjet:

– Nej, det bliver først virkelig sjovt, når du opdager, at du kan få rabat når vi skal i byen.

Emma er den yngste i søskendeflokken, hun har set begge sine to ældre brødre få deres studenterhuer på for flere år siden. Begge brødre gik også på HTX-gymnasiet på Teknikervej, og derfor er det måske ikke overraskende, at Emma i dag får en hue på i samme farve bånd som dem.

– Mine brødre har gået her, så det kan være, at jeg blev påvirket af deres valg. Men der var også nogle specifikke fag her på HTX, som ikke tilbydes på det almene gymnasium. Og lad os være ærlige, HTX er også tættere på Snoghøj hvor jeg bor, bemærkede Emma med et smil på læben.

Kristina Back, underviser i engelsk og psykologi, samtidigt er hun eksamenansvarlige på HTX lillebælt. Det er grundet et specifikt fag at Emma kan kalde sig student lidt tidligere end mange andre i Fredericia.

– Som mediefagselev har Emma været dybt involveret i et fag, der kræver ekstraordinær planlægning og udførelse. Faktisk er eksamen fordelt over tre intensive dage, hvilket betyder, at vi skal starte tidligere for at sikre, at alle eksaminer kan gennemføres til fulde, forklarer Kristina Back og tilføjer:

– Desuden modtager eleverne også de skriftlige karakterer i dag, hvilket gør det til den allerførste mulige dag, hvor man kan blive student.

Emma er sin egen, selvom hun har fulgt i hendes brødres fodspor så er det på en helt anden måde hun har formået at skabe sin egen vej og gøre sine forældre, Søren og Pailin Jansen Friis, utroligt stolte. Familien har boet de sidste 36 år i Snoghøj, hvor alle tre børn er døbt i samme kirke og af samme præst, det selvom der er både 10 og 15 år mellem dem.

– Emma er vores efternøler og hun er helt sin egen. Hun har altid fulgt sine egne veje og truffet sine egne valg, vi spekulerer lidt på om hun måske vil vælge at læse bioteknologi i Aarhus, hvor hendes brødre bor, men det vil tiden vise. Hun skal alt muligt andet nu, og bare have lov at være sammen med hendes venner og veninder, fortæller Søren og Pailin med stolthed i deres stemmer.

Første dag som student er en dag fyldt med fest, farver og fremtidshåb, og Emma Isabella Jansen Friis er kun den første af mange, der vil tage dette vigtige skridt i Fredericia i år. Tillykke til Emma og alle de kommende studenter.