Eleverne i Fredericia Eliteidræt er blevet bedt om at svare på fem spørgsmål i en trivselsmåling. Eleverne går i særlige talentklasser, hvor skolen er tilpasset den enkelte elev og den sportsgren, som hver enkelt elev går til.

I trivselsmålingen er der 95 respondenter. Blandt spørgsmålene er der et, om der er tid nok til at lave lektier, og det er det spørgsmål, hvor der er størst udsving blandt svarene. 50,5 procent er enige i, at der er tid nok, 23,2 procent er uenige, mens 16,8 procent er meget enige. De resterende procent fordeler sig mellem “ved ikke” og “meget uenige”.

Et andet spørgsmål går på, om lærerne forstår og støtter eleven i den sportsudvikling. Her er 70,5 procent enige, 14,7 procent er meget enige, mens de resterende fordeler sig mellem “uenig”, “meget uenig” og “ved ikke”.

AVISEN har talt med fire elever, der er tilknyttet Fredericia Eliteidræt. Det er Mads Pedersen, Maya Garn, Victor Muldbjerg og Josefine Vejby. De blev i fællesskab spurgt om, hvordan de ser på hverdagen i eliteidrætsmiljøet.

– Vi har en hverdag, som er sjov og inspirerende, lyder det enstemmigt. Eleverne fremhæver, at der eksempelvis bliver taget hensyn til lektiemængden, hvis de er til et stævne, og at der er en større forståelse fra klassekammeraterne, når man giver afkald på sociale elementer, som øvrige unge normalt har. Maya, som er håndboldspiller, uddyber:

– Alle går op i sporten, og har en større forståelse for, at man ikke kan være sammen udenfor skolen hele tiden og hygge sig. Jeg har selv førhen oplevet det på den måde, at der ikke var forståelse.

Et eksempel på det sociale samværd i talentklasserne på Ullerup Bæk Skolen, afdeling Nørre Allé, er når der er en kammerat, der er ude med en skade eller har det svært på anden vis.

– Vi er gode til at støtte hinanden, hvis en er skadet eller ikke har præsteret så godt som man selv ville, siger Victor og suppleres af Maya, som kommer med et konkret eksempel:

– Der er en i min klasse, som er korsbåndsskadet lige nu. Os der er tættest på vedkommende sørger for at tage hånd om hende og hjælpe hende så godt som vi kan i den situation. Det er vigtigt at være der for sine klassekammerater, siger hun.

Josefine Vejby går til dressurridning. Til morgentræningen i Fredericia Eliteidræt er der ikke specialiseret ridetræning, men i stedet bruger hun tiden til at styrketræne om morgenen inden skole.

– Man lærer noget af de andre, og man får en anden inspiration af at være med i eliteidræt end kun at være ude i klubben, siger Josefine.

Også Victor går til en individuel sportsgren som Josefine i form af, at han går til trampolinspring. Han ser gode muligheder i at være tilknyttet Fredericia Eliteidræt.

– Jeg får mere ud af det, end hvis jeg ikke var. Her bliver jeg stærkere fysisk af morgentræningen, og min skole bliver tilpasset til min sport på en anden måde, end det ville blive, hvis jeg gik i en helt almindelig klasse,” siger Victor.

Rent socialt i talentklasserne har eleverne det godt. Eksempelvis når der er frikvarter har de fælles aktiviteter og sidder ikke med eksempelvis mobiltelefonen, som man ellers tit hører om.

– Nogle gange spiller vi fodbold sammen, og andre gange spiller vi Partners. Vi har et godt fællesskab, fordi vi er sammen fagligt, men også har en forståelse for hinandens sport, hvor vi er sammen til morgentræningen, siger Maya.

Peder Tind (V). Foto: AVISEN

Trivselsmåling bruges til ny aftale

For Kultur- og Idrætsudvalgsformand i Fredericia Kommune, Peder Tind, er det sød musik i ørerne. Kommunen er i færd med at udarbejde en ny aftale med Team Danmark, som skal gælde for 2024 og fire år frem.

– Vi har godkendt, at forvaltningen arbejder videre med den nye aftale, der skal gælde, og der var blandt andet trivselsmålingerne en del af det, og for det andet er det rigtig godt. Aftalen er ved at udløbe, og så ser vi, hvordan eleverne trives. Det er flotte målinger, der viser, at eleverne trives socialt, akademisk og i forbindelse med morgentræningen og det sportslige aspekt. Det er god læsning for os, siger Tind.

Han mener, at Fredericia Eliteidræt betyder meget for kommunen. Eksempelvis når en etableret sportsudøver leverer et stort resultat, at atleten så har haft sin gang i Fredericia Eliteidræt gør kommunen stolt.

– Det giver os meget. Jeg er glad for, at eleverne trives. Det fremmer deres sportslige drøm om at nå langt frem. Mange af de unge laver toppræstationer og vil være med til at underbygge deres drøm. Det sætter Fredericia på verdenskortet og derfor er det godt, at der er god trivsel. Fredericia Eliteidræt er en god kombination af erhvervslivet, kommunen, foreninger og politikere, hvor vi arbejder godt sammen, forklarer Peder Tind og slutter:

– Jeg er glad for evalueringen af trivsel, der er et stærkt afsæt til fremtiden. Vi griber ikke efter en kommende samarbejdsaftale uden at have et seriøst grundlag at kigge på. Det er vigtigt, at vi træffer beslutninger på baggrund af sådan noget, og der er trivsel et vigtigt pejlemærke for os.

Trivselsmålingerne er med til at understrege, hvilket miljø Fredericia Eliteidræt giver de unge idrætstalenter i Fredericia Kommune. Derfor ser en politiker som Peder Tind en værdi i, at Fredericia Kommune får forlænget samarbejdsaftalen med Team Danmark, der gør det muligt at have sådan et miljø.