Fredericia slap billigt sammenlignet med andre kommuner, og så gik det meste som forventet. Det slår driftschef i Fredericia Kommune, Bo Christiansen fast.

Der var lagt en række planer i forbindelse med DMIs varslinger om højvande, planerne holdt nogenlunde.

– Jeg synes egentligt, at vi holdt os til den plan, vi havde lagt. Det er altid svært at vurdere, hvordan vind og vejr bevæger sig, så man kan godt have en plan, og så går det en anden vej, siger Bo Christansen.

– Det blev mindst lige så voldsomt som de lovede og måske lidt mere, men jeg synes, at vi har gjort det, vi kunne gøre. Vi har fulgt de varsler, vi fik fra DMI, og det har vi fulgt op på, fortsætter han.

Der blev kørt sand til Skærbæk, men det var svært at gøre meget ved det voldsomme vejr. Samtidig havde man også øjnene rettet mod havnen i Fredericia

– Vi havde valgt nogle steder ud fra prognoserne, og i den forbindelse var det Skærbæk, der ville blive ramt, så derfor kørte vi sandsække derud, derudover kørte vi også en del containere med sand i og friske sandsække, man kunne fylde op. Det kørte vi også til havneområdet og til Børup Sande, fortæller Bo Christiansen og uddyber:

– Gammel Havn havde vi opmærksomhed på, det har man altid fordi, det er byområdet, men med de varslinger, vi havde fået, var det ikke der, vi lagde kræfterne. Men vi holder altid øje med Fredericia Havn, vi kunne ikke vide om en vind vender, men det skete heldigvis ikke. Derfor lagde vi kræfterne i Skærbækområdet.  Vi kunne se, at de forventede 170-180 centimeter i Kolding Havn over normale vande, og da Skærbæk ligger i indmundingen til Kolding Havn gav det mening, at vi lagde fokus der.  

Nu venter oprydningen

Mandag var kommunens strandfolk på inspektioner for at se, hvor slemt det var gået.

– Dagen i dag er gået med opsamling af konsekvenserne af stormen. Der er tale om relativt få skader. De mindre broer har taget skade, og kun en del af Cirkelbroen tog skade. Derfor har strandfolkene været ude at tjekke områderne i dag. Jeg tror generelt, at alle havde en let bekymring med hensyn til Cirkelbroen, men vi har fuld tillid til, at dem, der har bygget det, har styr på det, men det er klart med den historik, der er, så holdt vi øje. Den del, der er røget af, er en trappe og så et bræt, men det er, hvad man kunne forvente. Generelt er vi sluppet billigt, også selvom en mindre badebro ved Hyby Strand er gået i stykker, fortæller Christiansen

Fredericia slap nådigt gennem stormfloden og stormen, og så var samarbejdet mellem kommune og beredskab virkelig tilfredsstillende ifølge driftschefen.

– Når jeg ser på skaderne rundt om i landet, hvor husejere og sommerhusejere har fået vand, også i Skærbæk, så er vi sluppet heldigt. Når vi sammenligner os med Kolding, Haderslev og Sønderborg, så har Fredericia været heldig. Samarbejdet med beredskabet fungerede samtidig rigtig fint.

Hvad med de mange træer og de mange ting, der er skyllet op på strandområderne, bliver de fjernet igen?

– Nu skal strandfolkene lige vurderer, hvor meget vi skal samle ind. Havet giver, og havet tager, så det er ikke sikkert, at vi skal ud at fjerne alt. Der kan gå lidt tid nu, det bliver ikke på overarbejde, der skal løses ting, det tager sin tid. Der kan være træer, der ikke har det godt, og der prioriterer vi klart sikkerheden først. Hvis et træ hænger og det ser farligt ud, så skal man bruge giv et praj-appen, ellers kommer vi også ud og ser rundt i kommunen, slutter Bo Christiansen.