Den nylige indførelse af 24-timers adgang til genbrugspladserne i Fredericia, giver borgeren mulighed for at beslutte hvornår det passer bedst at aflevere deres affald til sortering. Ligegyldigt hvornår på døgnet det måtte være.

Tommy Rachlitz Nielsen (C), formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget har helt siden valgkampen været fortaler for ideen, som nu er blevet virkelighed. 

– Vi tilbyder borgerne en bedre service. De kan komme til genbrugspladserne døgnet rundt og det er muligt, fordi vi har oprettet et bomsystem og et registreringssystem, hvor folk så kan registrere sig og åbne bommen via en app, sms eller på bilens nummerplade når man ankommer til genbrugspladsen. Systemet, er indført af forskellige sikkerhedshensyn, siger Rachlitz Nielsen.

Tommy Rachlitz Nielsen talte kort med teknikeren ved bommen. Foto: AVISEN

Selve registreringsprocessen er indført for at holde styr på, hvem der bruger deponeringsanlæggene. Således det er lettere både med hensyn til tyveri og i forhold til folks egen sikkerhed når de opholder sig på pladsen. Man kan så efterfølgende tilgå en log om, hvem der har været der, og altså hvem der måske har sorteret noget forkert.

– Siden vi fik nummerpladescanning, har vi kunne følge med i, hvor meget erhverv der kommer, og hvor mange private, vi kan se, på hvilke tidspunkter folk kommer. Således vi kan se, hvornår spidsbelastningen er og tilpasse bemanding derefter, fortæller Tommy, og fortsætter. 

– Jeg har ikke fået nogen kritik endnu, men jeg har fået at vide af forvaltningen, at man allerede nu kan se, og er lidt overraskede over, hvornår borgerne kommer. Det er ikke helt det, vi havde forventet. Vi er også lidt overraskede over fordelingen af, hvem der kommer hvornår, så der lærer man noget.

Overordnet set er den døgnåbne adgang til genbrugspladser en positiv udvikling for både borgerne og myndighederne.

– Jeg tror faktisk, at det bliver en gevinst for os alle. Ud over at det er en god service for borgerne, at de kan komme på genbrugspladserne, når det passer dem, så kan det rent faktisk gøre vores genbrugspladser mere rentable fremadrettet, fordi vi er i stand til at bemande dem rigtigt, uddyber Tommy Rachlitz Nielsen.

Der arbejdes stadig på forbedringer af systemet. Foto: AVISEN