Den 21. december sidste år var Fredericia vidne til at tragisk teaterstykke i byrådssalen. Enhedslistens byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz havde foreslået, at kommunen skulle hæve det vejledende rådighedsbeløb, som bliver brugt til at vurdere en persons økonomi, når der tages stilling til ansøgninger om eksempelvis støtte til større uforudsete udgifter. Det kunne eksempelvis være tandlægeregning, medicin, flytteudgifter eller hjælp til huslejebetaling. Enhedslisten ønskede at hæve beløbet, så det svarede til den nuværende situation med en skyhøj inflation og især forhøjede udgifter på fødevarer og energi. Hvis ikke man tager højde for de forhøjede priser, bliver det simpelthen dyrere at være fattig og ikke mindst endnu sværere at få hjælp til uforudsete udgifter, som kan trække tæppet væk under familier eller udsatte personer. Flere organisationer melder allerede om store problemer for familier og personer i udsatte positioner.

I byrådssalen blev Cecilie Roed Schultz af Konservative beskyldt for at love gaveregn til sin vælgergruppe. Selvsamme byrådsmedlem, som hiver omkring 100.000 kr. ind om året alene med sin bestyrelsespost i ADP mente, at inflationen vil gøre ondt på os alle. Peder Tind fra Venstre mente i at det var uanstændigt at bede forvaltningen om at arbejde så sent på året. Der var heller ikke anvist finansiering eller hvor meget det ville koste kommunekassen. Det sidste kan man godt medgive, men anledningen til forslaget var, at den nye ”brede” Regering har fjernet et midlertidigt børnetilskud og derfor efterladt 20.000 familier på perronen. Så var tanken, at det var bedre at sætte noget i gang end at sidde på hænderne. Det var der desværre ikke andre partier, der var enige i. Karsten Byrgesen (NB) viste tydeligt, hvorfor dobbeltmandater ikke altid er optimalt, da han efterspurgte mere hjælp til pensionister og helt havde misforstået, at det også er ud fra dette rådighedsbeløb, man vurderer hjælp til dem. Måske havde det været bedre kun at sidde i byrådet, og derfor have mere tid til at læse op på tingene. Det er desværre ikke første gang, der bliver brilleret med mere eller mindre bevidste usandheder i byrådssalen fra den side…

I Enhedslisten havde vi ikke forventet så voldsom en opstandelse og med et flertal sammen med S og SF, havde vi nok forventet at forslaget ville gå igennem, men vi måtte desværre sande at selv SF ikke ønskede at være med. Det er en enorm skuffelse, at man ikke engang kan regne med at SF vil hjælpe de mest udsatte familier og personer i kommunen. Det undrer mig meget. Man må desværre se misundeligt imod de modige politikere i Frederiksbergs byråd, som enstemmigt vedtog et lignende forslag – selv med 13 konservative medlemmer og så kan jeg glædes over at være medlem af et parti, som aldrig vil kalde et forslag om at hjælpe de svageste for uanstændigt. Det får de mest udsatte familier og personer desværre intet ud.

Andreas Bjerring Tobiassen

Marsvænget 24, 7000 Fredericia

Kasserer og bestyrelsesmedlem i Enhedslisten Fredericia

https://www.ibc.dk/fredericia-middelfart/uddannelser/hf-og-vuc/