Lagde du mærke til, om der spillede musik, sidst du var på en tandlægeklinik i Fredericia? Det er meget normalt i dag, hvor det er almindelig kendt, at musik kan virke angstdæmpende. Hvis du har tandlægeangst, kan musik hos tandlægen derfor være en stor fordel.

I løbet af de sidste 10 års tid er man blevet meget klogere på musikkens indvirkning på krop og sind. Og den er faktisk ikke så lille. Tværtimod kan musik påvirke alt fra blodtryk til hjerterytme og åndedræt. Af samme grund er den rette musik også i stand til at berolige dig, når du læner dig tilbage og åbner munden i tandlægestolen.

Tandlægeangsten dæmpes med musik 

Der er lavet en del forskning vedrørende musikkens indvirkning på patienter med hjertesygdomme, patienter under store medicinske indgreb og patienter hos tandlæger. Forskningen viser, at musik kan nedbringe kortisol, som er et stresshormon – det vil sige en stor del af grunden til, at du oplever den såkaldte tandlægeangst.

Hos tandlægen vil du sandsynligvis opleve, at det er blød, rolig musik, som spilles i venteværelset såvel som i behandlingslokalet. Det er fordi, at musikkens rytme, tempo og temperament har en stor betydning for, hvordan den påvirker dig. Er musikken langsom, og med mange pauser, vil den kunne nedsætte din hjerterytme og dit blodtryk.

Hvis din tandlæge omvendt spillede hård rockmusik eller måske tekno, ville det næppe føles lige så afslappende. Stimulerende musik kan nemlig hæve din hjerterytme, så du i stedet for at slappe af bliver mere energisk og måske endda stresset – hvilket jo ikke er at foretrække hos tandlægen.

Intentionel brug af musik

Du kan med fordel lade dig inspirere af din tandlæge og selv begynde at bruge musik med et mere intentionelt formål for øje. Hvis du skal slappe af derhjemme, kan du lytte til beroligende musik. Måske er det et smukt stykke klassisk, der skal til, for at du får ro i kroppen. Det kan også være gavnligt, hvis du har svært ved at sove.

Musik kan også sætte stemningen ved særlige lejligheder. Hvis du har svært ved at komme ud af døren, kan det hjælpe at sætte energisk og opkvikkende musik på. Det kan også sætte dig i den rette stemning inden en fest, hvor humøret skal være højt og friskt. 

Musikken kan også gøre underværker i romantiske sammenhænge. Skal du servere en romantisk middag for din partner, kan lækker, blød musik virkelig sætte stemningen. Sensuel og sanselig musik kan ligeledes sætte dig i den rette stemning, hvis du skal mødes med escort piger eller på date. 

Det handler altsammen om at vælge den helt rigtige musik til den helt rigtige lejlighed, så krop og sind påvirkes efter intentionen.