Den 4. maj 1945 blev Danmark befriet. Markeringen holdes stadig i hævd i mange danske hjem med lys i vinduerne. I Fredericia markerer man det med en officiel ceremoni også.

I Fredericia er 4. maj et tilløbsstykke. Man har døbt en plads efter den historiske dato, hvor man markerer Danmarks befrielse. På pladsen opsættes siddepladser, som atter i år var fyldte, og en del måtte se stående til, herunder en klasse fra Fredericia Gymnasium. På pladsen er der hvert år taler inden, at turen i samlet flok går ind til Fredericia rådhus, hvor Arlette Andersens frihedspris er blevet uddelt siden 2017.

For en garnisonsby som Fredericia er det naturligt, at Føringsstøtteregimentet er en del af markeringen. Derfor var Oberst Henrik Graven Nielsen også til stede i år.

– Det er en dag, hvor vi mindes skrækkelighederne tilbage i 2. verdenskrig og mindes de faldne. Så er det samtidig et minde vi skal holde i hævd, siger han og kommer ind på markeringen i Fredericia:

– Det er en god måde at deltage på. Det er højtideligt med kransene og gode taler, og så uddelingen af Arlette-prisen, hvor den unge generation bliver bragt med.

For Føringsstøtteregimentet er det vigtigt at deltage.

– Det er en højtidelighed vi deltager i, og vi er glade for at være en del af det, siger obersten.

Se her indslag med obersten og borgmesteren.

For borgmester Christian Bro (A) er den 4. maj en særlig dag.

– Det er en af de vigtigste nationaldage vi har i løbet af foråret for mig, fordi uden 4. maj kunne vi ikke fejre 1. maj og slet ikke fejre Grundlovsdag som vi gør den 5. juni, og for fredericianerne ville det være håbløst at kunne forestille sig at fejre en 5.-6. juli, hvis vi i dag bare havde været en nordtysk provins, og det havde været konsekvensen, hvis 4. maj ikke var her, så for mig er dagen meget vigtig. Jeg er oprigtigt glad for, at så mange fredericianerne vil fejre den sammen med os, og jeg tænker, at det med årene er en fejring vi skal udbygge, fordi det er vigtigt, at de unge mennesker også forstår hvad dagen i dag betyder: At frihed ikke er noget, som kommer af sig selv, for vores vedkommende kæmpede og døde nogen, og det sætter det lidt i relief når vi har udsendte soldater verden over i dag, og når der er gang i en frygtelig krig i Ukraine, siger Bro.

Christian Bro bagerst i billedet med slips. Foto: AVISEN

Borgmesteren synes, at det er en vigtig markering man laver i Fredericia.

– Fejringen tager udgangspunkt fra 4. maj pladsen, hvor vi mindes de faldne frihedskæmpere fra Fredericia, og så går vi på rådhuset, hvor vi fejrer Arlette Andersens frihedspris, fordi netop det menneskesyn nazismen er udtryk for er vigtigt, at vi fastholder mindet om det så vi ikke en gang til ender sådan et sted – det må bare ikke ske, slutter Christian Bro.